ĐUMBIROVO ULJE: Dobro je za njegu kože i kose, olakšava probavu… Evo kako ga sami možete napraviti

Đumbirovo ulje
Foto: Canva

Đumbirovo ulje odlično može poslužiti za inhalaciju kako bi se olakšali simptomi prehlade ili gripe. Ako se uzme nakon obroka, jedna kap ovog ulja olakšat će probavu te spriječiti neželjenu nadutost i grčeve.

Također, koristi se i kao ulje za masažu u slučaju bolova u mišićima i zglobovima, najčešće u kombinaciji s drugim uljima, koristi se u recepturama za tretman celulita, za regeneraciju kože.

Kažu da je učinkovito u borbi protiv prištića i starenja kože, da stimulira rast kose i doprinosi njenom sjaju… Pojedini autori navode još čitav niz dobrih svojstava ovog ulja tako da je vrlo korisno imati ga u kući.

Đumbirovo ulje, naravno, možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, ali ga isto tako možete i sami pripremiti te na taj način uštedjeti znatne iznose novca. Jer, eterična ulja baš i nisu jeftina, za razliku od stvari koje ćete koristiti za pripremu đumbirova ulja.

Za pripremu će vam trebati jedna šalica (2,5 dl) svježeg đumbira narezanog na komade (uključujući i koru) te jedna i pol šalica maslinova ulja.

Đumbira nekoliko sati da se osuši.

U vatrostalnu osudu ulijte jedu i pol šalicu maslinovog ulja. Naribajte đumbir, dodajte ga u vatrostalnu posudu, pa izmiješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu.

Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 65 stupnjeva i pustite da se “peče” oko dva sata.

Nakon toga smjesu procijedite kroz gustu gazu. Nr zaboravite na kraju stegnuti smjesu uvrtanjem gaze, ako bi iz dobili što više ulja.

Ulje natočite u bočice i spremite na hladno i tamno mjesto. Dobro bi bilo na bočicama naznačiti datum kako vam se ne bi dogodilo da koristite prestaro ulje. Rok trajanja đumbirova eteričnog ulja je oko šest mjeseci, nakon toga sastojci se počinju razgrađivati i gubiti svojstva.