Dokumentarac “Ljubav oko svijeta”, najgledaniji hrvatski film u 2021., sada možete pogledati i na HTV-u

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 17.srpnja na Prvom programu (HRT-HTV1) od 20:10 sati prikazuje prvi dio hvaljenog dokumentarnog filma “Ljubav oko svijeta”.

Poznati hrvatski putopisac Davor Rostuhar i njegova supruga Anđela odlučili su svoj medeni mjesec pretvoriti u putovanje oko svijeta na kojem su istraživali temu ljubavi kroz prizmu različitih kultura, običaja i vjerovanja.

Tijekom putovanja dugog godinu dana dokumentirali su više od 130 parova u 30 zemalja istražujući u kojoj je mjeri ideja romantične veze određena specifičnim društvenim, geografskim i religijskim kontekstima. Parovima su uvijek postavljali isti niz pitanja: Kako ste se upoznali? Kako se vaša veza razvila? Kakva ste očekivanja imali od svojih partnera? Koliko su ta očekivanja ispunjenja? – da bi u konačnici pokušali odgovoriti na pitanje: Što je to ljubav?

Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

Dvodijelni dokumentarni film “Ljubav oko svijeta” svjetsku premijeru imao je na TV Arte u Njemačkoj i Francuskoj, na Valentinovo 2021. godine. Hrvatska kino premijera održana je u lipnju 2021. godinu u Studentskom centru u Zagrebu.

Nakon premijere, film je krenuo na turneju po Hrvatskoj. Tijekom ljeta i jeseni 2021. godine, prikazan je u preko 90 kina diljem Hrvatske i postigao publiku od preko 15.000 gledatelja i gledateljica, što ga čini najgledanijim domaćim filmom prošle godine te trećim najgledanijim hrvatskim dokumentarcem u kinima ikad.

Na 17. ZagrebDOXU i na 30. Danima hrvatskog filma osvojio je nagrade publike.