Croatia Records danas slavi 75. rođendan! Donosimo kratku povijest ove velike diskografske kuće

Foto: Croatia Records

Croatia Records, nekadašnji Jugoton, danas slavi sedamdeset i pet godina svog rada i postojanja!

U nastavku pročitajte osvrt Croatia Recordsa na sedam i pol desetljeća svoga postojanja:

“Najveća diskografska kuća na ovim prostorima osnovana je pod imenom Jugoton, 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu. Prvu ploču objavili smo iste godine, singlicu pod kataloškim brojem J-1001, na kojoj se nalaze dvije dalmatinske skladbe ‘Ti tvoji zubići’ i ‘Jedan mali brodić’ u izvedbi Zagreb Male Quinteta.

Foto: Croatia Records

Puni naziv firme bio je ‘Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa’, a tvornica je osim ploča proizvodila galanteriju i kozmetičku ambalažu. Već u prvoj godini proizveli smo 33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (25-centimetarski LP) krenuli smo 1956. godine, a iste godine objavili smo i prvu solističku ploču zabavne glazbe, ‘Pjeva vam Ivo Robić’, legendarnog Ive Robića.

Godine 1957. započeli smo s objavom singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže skladbe). Samo tri godine kasnije proizveli smo preko 1.400.000 ploča, a usporedo s prodajom ploča rasla je i potražnja za gramofonima zbog čega je zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodio 100.000 gramofona. Sve veća potražnja dovela je i do našeg rasta, čije vodstvo je odlučilo postaviti kamen temeljac u zagrebačkoj Dubravi za novi Jugotonov pogon. Tvornica gramofonskih ploča započela je s radom 23. listopada 1963. godine. Prostirala se na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Tvornica je u to vrijeme proizvodila preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojila izradu ploča u stereo tehnici, a postavljeni su i temelji za daljnje proširenje asortimana.

Foto: Croatia Records

Jugotonova tvornica gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu glazbe na ovim prostorima. Kod nas su se proizvodili danas kultni albumi Bijelog dugmeta, Azre, Idola, Haustora, Električnog orgazma, Ive Robića, Arsena Dedića, Miše Kovača i mnogih drugih velikih imena. Pohvaliti se možemo i prvim licencnim ugovorima s diskografskim kućama ‘RCA’, njemačkom tvrtkom ‘Polydor’ i britanskom ‘Decca’ te svjetskim izdanjima poput vinila Elvisa Presleya, The Beatlesa, The Rolling Stonesa, te kasnije Madonne, U2, David Bowiea, Eurythmicsa, Kraftwerka, Queena, Deep Purplea, Pink Floyda, Iron Maidena i mnogih drugih. Prvi domaći rock album na vinilu ‘Naši dani’ zagrebačkog sastava Grupa 220 objavili smo u studenom 1968.godine. U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća bilu smo na vrhuncu. Vinile se proizvodili u milijunskim nakladama. Najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav bili su Novi fosili. Danas to razdoblje nazivamo zlatnim dobom diskografije.

Nakon demokratskih promjena, 1991. godine promijenili smo ime Jugoton u Croatia Records. Održati tempo koji su postavili naši prethodnici nije bio nimalo lagan zadatak. Uspjeli smo zadržati širinu kompletnog kataloga, od dječjih izdanja, preko popa i rocka do klasike. Danas na godinu objavimo oko 200 albuma i kompilacija. Ponosni smo na edicije koje su rezultat kreativnog rukovodstva firme i osluškivanja tržišta. U pravo vrijeme, u ljeto 1996. smo krenuli u digitalizaciju. Našu bogatu arhivu s preko 90.000 fonograma čuvamo na novim medijima za budućnost.

Pobrinuli smo se da se spotovi svih izvođača vide na prvoj glazbenoj nacionalnoj televiziji CMC koju smo pokrenuli 2005. godine, a pokrenuli smo i glazbene kanale ‘Jugoton TV’ kao i ‘Klape i tambure’. Već 14 godina uspješno organiziramo CMC festival u Vodicama i šestu godinu za redom dovodimo glazbu u Slavonski Brod na CMC 200 Slavonija fest. Ponosni smo na rad naših music shopova u Zagrebu, Rijeci i Splitu te Jugoton – Croatia Records u Beogradu. Prva smo tvrtka koja je dobila poseban Porin za doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji 2007. godine za naš šezdeseti rođendan.

Obilježili smo 40 godina novog vala reizdanjima kultnih albuma na vinilima te u zadnje vrijeme povećali proizvodnju upravo onih vinila koji su obilježili našu povijest, a novim remasteriranim snimkama i bogato pisanim i ilustriranim knjižicama s mp3 verzijama pjesama približili ih novim generacijama. Obzirom na ime koja naša tvrtka nosi, naša je misija brinuti o svim žanrovima glazbe, brinuti o glazbenoj baštini i učiniti mnoga velika glazbena djela nezaboravnim.
Smatraju nas simbolom diskografske djelatnosti, tvrtkom koja je izrasla u društveno – kulturnu ikonu. Velik možeš narasti samo ako postoje ljudi s vizijom na vodećoj poziciji, ako imaš tim koji radi s ljubavlju i glazbenike koji stvaraju glazbu i hitove s kojima živimo svaki dan.

Naših velikih 75 rođendan je svih djelatnika, nas danas, ali i onih prije nas, svih naših izvođača i grupa i slavimo ga sa svima vama koji nas vjerno pratite i slušate.”