Doček Nove godine na ulicama Beča počinje u 14 sati na 14 različitih lokacija

Doček Nove godine na ulicama Beča počinje u 14 sati na 14 različitih lokacija diljem grada
Foto: stadt wien marketing/Jobst

Doček Nove godine na ulicama i trgovima glavnog grada Austrije i ove godine donosi pregršt zabave i dobrog raspoloženja. Početak programa na 14 različitih lokacija diljem grada najavljen je već za 14 sati, a da nitko ne ostane gladan i žedan pobrinut će 70 gastronomskih štandova.

Tradicija dočekivanja Nove godina na otvorenom u današnjem obliku u Beču je stara već više od četvrt stoljeća, a Bečani su svoju takozvanu “Silvestarsku stazu” i ove godine, 29. put za redom, kreirali tako da u najluđoj noći godine nikome ne bude dosadno.

Silvestrovo se u Beču može provesti na nekom od balova po kojima je carski grad posebno poznat, u muzeju, u kazalištu ili pak u nekom od mnogobrojnih barova i diskoteka, a vi oni koji se ne boje hladnoće proslavu mogu započeti primjerice na trgu ispred bečke gradske vijećnice (Rathausplatz), gdje u 14 sati kreće novogodišnji program koji obuhvaća glazbeni miks posljednjih pet desetljeća.

Bečka se novogodišnja zabava nakon toga može nastaviti primjerice na bečkom Grabenu. Tamo se pod stručnim vodstvom profesionalnih plesača mogu naučiti prvi koraci u cijelom svijetu dobro poznatog bečkog valcera, kako bi se u ponoć bilo spremno za fulminantni vatromet uz koji stotine tisuća ljudi pleše na taktove skladbe “Na lijepom plavom Dunavu”.

Zaljubljenici u klasičnu glazbu koji nisu imali sreće nabaviti karte za izvedbe “Šišmiša” u bečkoj Državnoj operi ili Volksoperi nemaju razloga za tugu jer će direktan prijenos koncerta moći pratiti na velikom platnu postavljenom na trgu Herbert von Karajan-Platz.

Novost ovogodišnjeg programa takozvana je “Ulica sreće” u Teinfaltstraße, gdje će biti postavljene kućice u kojima će posjetitelji od astrologa i vidovnjaka moći saznati što ih očekuje u novoj godini.

Jutarnji se mamurluk u Beču pak najbolje liječi krepkim doručkom na trgu ispred gradske vijećnice, gdje se od 11 sati uživo može pratiti i prijenos Novogodišnjeg koncerta. Za one koji ipak odluče malo duže odspavati tu je repriza prijenosa s početkom u 14 sati.