DOBRO IM IDE: Poduzetnici iz Zagrebačke županije prema prihodima na 2. mjestu u Hrvatskoj

DOBRO IM IDE: Poduzetnici iz Zagrebačke županije prema prihodima na 2. mjestu u Hrvatskoj
Foto: Pixabay

Prema najnovijoj analizi Financijske agencije (Fina) Zagrebačka županija je prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2018. godini zauzela visoko drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba.

U Zagrebačkoj županiji je u 2018. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, poslovalo 8589 poduzetnika s 60182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih za 6,3 %. Ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 54 milijarde kuna, što je 10,6 % više u odnosu na prihod iz 2017. godine. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5646 kuna odnosno 4,2% više u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na poduzetnike u drugim županijama prema ostvarenom ukupnom prihodu poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu, dok su na trećem mjestu prema produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom i prema produktivnosti rada mjerenom ukupnim prihodom po zaposlenom.

Prema broju zaposlenih Zagrebačka županija je na četvrtom mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu u RH.

Promatrajući gradove i općine, među top 20 na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika s područja Zagrebačke županije nalaze se gradovi Velika Gorica, Samobor i Sveta Nedelja te općina Stupnik.