DIJANA PROTIĆ na međunarodnim konferencijama u Grčkoj, Latviji i Austriji

Virtualities and Realities
Foto: Press

Članica Udruge Sintoment, Dijana Protić, dramska umjetnica iz Zagreba, nedavno je sudjelovala i održala izlaganja na trima međunarodnim konferencijama o digitalnoj i medijskoj umjetnosti koje su se odvijale u Grčkoj, Latviji i Austriji.

Na međunarodnoj konferenciji pod nazivom ‘The Politics of Space and the Humanities’ koja se od 15. do 17. prosinca održavala na Aristotelovom sveučilištu u Thessalonikiju u organizaciji Grčkog udruženja za Američke studije – Odsjeka za engleski jezik i Istraživačkog centra Aristotelovog sveučilišta, a povodom 70-te godišnjice prisutnosti prestižne američke Fulbright stipendije u Grčkoj, scenaristica i redateljica Dijana Protić, održala je izlaganje pod nazivom ‘Vizualna i tipografska reprezentacija prostora na primjeru dizajnerskog koncepta Balkan tiposistem’ nagrađivanih hrvatskih autora Marije Juze i Nikole Đureka.

Izlaganje na temu Media Scapea, festivala i simpozija medijske i digitalne umjetnosti koji se odvijao u Zagrebu od 1993.do 1999. (festival su osnovali Ingeborg Fülepp, Heiko Daxl, Bojan Baletić, Malcolm Le Grice) održala je na konferenciji pod nazivom ‘Open Fields 2017: Virtualities and Realities’ – konferencija o umjetničkom istraživanju, digitalnoj umjetnosti i znanosti u okviru Rixc umjetničko-znanstvenog (Art Science) festivala, održana u Rigi (Latvija) od 19. do 21.11.2017.

Na ‘RE: TRACE’, konferenciji za povijest medijske umjetnosti i tehnologije održanoj u organizaciji Dunavskog Sveučilišta u Kremsu, od 23. do 25.11.2017. u Kremsu, Göttweig-u i Beču, Dijana Protić predstavila se plakatom o Media Scape-u. Na ovoj konferenciji sudjelovala su i još dvojica autora iz Hrvatske: Darko Fritz, umjetnik, istraživač i kustos s izlaganjem o Međunarodnim umjetničkim susretima u Veloj Luci 1972.godine i Lovro Japundžić, povjesničar umjetnosti i kustos u Galeriji Miroslav Kraljević.

Dijana Protić, diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – Sintoment, unutar koje djeluje kao scenaristica i redateljica. Redateljica je više kratkih i dokumentarnih filmova te voditeljica nekoliko filmskih radionica.

Scenarije potpisuje za eksperimentalne i dokumentarne filmove iz Sintoment produkcije: ‘Kampanja’ (2009.), ‘Ona koja se kupala na bačvicama’ (2011.), ‘Promjena’ (2012.), ‘Jules’ – život u stripu (2016.) . Znanstveni interes veže uz proučavanje digitalne i vizualne umjetnosti, znanost o slici, odnosu digitalne tehnologije i umjetnosti. Trenutno je doktorandica na Doktorskom studiju Izdavaštvo i mediji pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.