Dario Draštata izabran u odbor Impale, europske asocijacije nezavisnih izdavača

Dario Draštata izabran u odbor Impale, europske asocijacije nezavisnih izdavača
Dario Draštata (na slici treći s lijeva) | Foto: Knut Schlinger, musikwoche

Impala, europska asocijacija nezavisnih izdavača, održala je tijekom proteklog vikenda na Repperbahn festivalu u Hamburgu svoju godišnju skupštinu na kojoj je izabran novi Odbor u koji su ušla 32 člana na period od dvije godine.

U Odbor je, između šest novih članova, izabrana i RUNDA – Regionalna udruga nezavisnih diskografa, koja okuplja nezavisne izdavače iz cijele regije. Uz RUNDU u novi Odbor izabrane su kompanije E7LG – Eleven Seven Label Group (UK) i SCL/Lusitania (Portugal), te još tri teritorijalne udruge: HAIL (Mađarska), INDIERO (Rumunjska) i VTMO (Austria).

Osim u novi Odbor, RUNDA je izabrana i u Izvršni odbor Impale koji se sastoji od 10 članova i koji se bavi operativnim poslovima asocijacije između sastanaka Odbora.

“Ulazak u Odbor, a posebno Izvršni odbor Impale veliko je priznanje za Rundu, koje stiže nakon manje od godine dana od osnutka udruge. Dokaz je to da je naš dosadašnji rad prepoznat, kako unutar Impale, tako i unutar regije koju kao udruga zastupamo. Ovo će biti dodatni poticaj da nastavimo s još aktivnijim angažmanom na svim pitanjima od važnosti za nezavisni izdavački glazbeni sektor, ali i glazbeni eko sistem u cjelini, kako na globalnom, tako i na nama bližem regionalnom nivou”, izjavio je Dario Draštata, predsjednik RUNDE.

Francesca Trainini iz talijanske nacionalne udruge PMI izabrana je za novu Predsjedateljicu Odbora Impale, dok je Geert De Bleer predstavnik belgijske udruge BIMA ponovo izabran za rizničara, a Kees van Weijen iz nizozemske udruge STOMP ostao je na poziciji Predsjednika Impale, kao i Helen Smith koja nastavlja obnašati funkciju izvršne direktorica Impale.

Uz RUNDU koju u Izvršnom odboru predstavlja Dario Draštata, kao novi članovi izabrani su Martin Mills iz Beggars Group kompanije, Jerome Roger predstavnik francuske udruge UPFI, Paul Pacifico iz britanskog AIM-a. Uz njih u Izvršnom odboru i dalje su Michel Lambot (PIAS Music Group), Mark Kitcatt (Everlasting Records) i Jorg Heidemann iz njemačke udruge nezavisnih izdavača VUT, kao i predsjedateljica, rizničar, predsjednik i izvršna direktorica.

Među prioritetima istaknutim na godišnjoj skupštini Impale je i implementacija direktive o autorskim pravima te postizanje optimalnog modela distribucije na streaming servisima, osiguravanje novih investicija, te osiguravanje fer konkurencije između malih i velikih igrača na glazbenom tržištu.

Izjave:

Francesca Trainini, predsjedateljica odbora: “Drago mi je da sam izabrana za predsjedateljicu i želim zahvaliti svim članovima Impale na povjerenju. Nastavit ćemo biti fokusirani na ojačavanje nezavisnih izdavača kako bi zadržali svoju ulogu predvodnika na glazbenom tržištu.”

Geert De Blaere, rizničar: “Pristup sredstvima i inovativnim financijskim alatima od velike je važnosti za nezavisne izdavače i moj cilj će biti da im to omogućim kako bi mogli financirati svoju vlastitu budućnost.”

Kees van Weijen, predsjednik: “Moj rad bit će usmjeren na Središnju i Istočnu Europu, uključujući i zemlje Baltika, Rusiju, kao i druge zemlje u toj regiji. Bit će ovo vrlo intenzivan mandat za nas.”

Helen Smith, izvršna direktorica: “Prodaja dionica Universal Musica bit će jedna od ključnih tema za novoimenovani Odbor, kao i unapređivanje odnosa na digitalnom tržištu kako bi osigurali najbolje moguće uvjete za nezavisne izdavače i naše izvođače. Ovo podcrtava sav naš rad.”