“Dani zelenog Jurja” – izložba u Botaničkom vrtu

Od 19. do 27. lipnja građani Zagreba i gosti grada moći pogledati u Botaničkom vrtu razgledati izložbu “Dani zelenog Jurja – od Jurjevske grančice do Ivanjskog cvijeća”. Riječ je o tematskoj izložbi članova Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a.

botanicki-vrt

Izložba će biti otvorena u srijedu, 19. lipnja u 17 sati, a povod joj je blagdan Sv. Jurja. Naime, sveti Juraj, iza blagdana Sv. Josipa i uskrsnih blagdana, bio je i ostao naš najznačajniji svetac proljetnog ciklusa običaja, a još i više gospodarske godine. Blagdan je to vegetacije, zelenih grančica s kojima u ruci hodaju grupe ophodnika uz karakteristične pjesmice i zazive koji žele boljitak gospodarstva ili kuće koju obilaze. To su karakteristični đurđari, jurjaši ili jurjevčani koji tom prigodom u nekim krajevima vode zelenog Jurja ili Juru zelenog, dječaka koji hoda, odjeven u koš od zelenih grana, poskakuje i pleše pred kućom, sve u svrhu boljitka i boljeg priroda.

Projekt je osmišljen kako s umjetničke, tako i s običajne strane. Izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo s floralnom vegetabilnom tematikom biti će postavljena u izložbenom prostoru vrta. Riječ je o izložbi exterijernih skulptura u keramici kao pokušaj daljeg živog prenošenja tradicije i njene nadogradnje suvremenim likovnim izričajem. Za to su prostori Botaničkog vrta koji u ovo doba godine odiše bujnošću i puninom života kao stvoreni.

U prigodnom programu na otvorenju će se folklorne grupe – nositelji tradicijskog folklora: Kulturno- umjetničko društvo Mihovila Krušlina iz Šenkovca- tamburaška i pjevačka sekcija s kratkim prikazom jurjevskog i ivanjskog običaja (predsjednica Karmen Luketić); Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine, Šenkovec. Članovi Udruge će čitati zapise običaja na kajkavskoj ikavici (predsjednica Jasna Horvat); Hrvatsko folklorno društvo Sesvečice iz Podravskih Sesveta koje gaji izvorni folklor, nastupiti će s ivanjskim običajima svog kraja (voditelj Josip Cugovčan); te HPZ Ivan pl. Zajc (voditelj Zlatan Sindičić).

Autor koncepcije i kustos izložbe je Josip Barlek, prof., viši kustos, dugogodišnji voditelj odsjeka za narodne običaje pri Etnografskom muzeju u Zagrebu. Izlažu: Andrea Bassi, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Vlasta Jarnjak, Nataša Kabalin, Željka Korbar, Andrea Kržišnik Pušić, Lidija Maček Stanić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Kristina Rob, Blaženka Šoić Štebih, te Marina Tudjina Badurina.

Izložba će se moći razgledati do 27. lipnja, u radno vrijeme Botaničkog vrta: ponedjeljkom i utorkom od 9 do 14.30 sati, od srijede do nedjelje (uključivo nedjeljom i praznicima) od 9 do 19 sati. Ulaz je slobodan. Realizaciju izložbe omogućili su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Botanički vrt PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.