“DA SE NE POZABI”: Rajko Suhodolčan i Faringaši obradili ponajbolje kajkavske skladbe [VIDEO]

"DA SE NE POZABI": Rajko Suhodolčan i Faringaši obradili ponajbolje kajkavske skladbe [VIDEO]
Foto: Press

“Da se ne pozabi” naslov je novog albuma Rajka Suhodolčana u suradnji s cimbalaško violinskim sastavom Faringaši iz Ivanca.

Kako i sam naslov govori, to je kompilacija iz arhive odabranih narodnih i autorskih melodija, sastava koji su djelovali na području kajkavske regije u zadnjih nekoliko desetljeća i iznjedrili hit pjesme koje su postale popularne širom regije, a da se danas za mnoge od njih ne zna ni autor ni izvođač.

Da ne bi ta vrijedna amaterska kulturna baština otišla u zaborav, pobrinuli su se Rajko Suhodolčan i Faringaši s novim obradama tih legendarnih pjesama koje su, iako nanovo snimljene, ostale u tradicionalnom duhu ovoga kraja i u znakovitom naslovu – Da se ne pozabi.

Kompilacija sadrži petnaest odabranih skladbi iz bogate ostavštine znanih i neznanih autora i iako bi se moglo producirati daleko više iz te bogate glazbene riznice, ovo je, na neki način, tek početak oživljavanja jednog vremena i načina života, tradicije i običaja ovoga kraja.

Jedna od tih pjesama je i najavna s ovog albuma “Ljubavi, ljubavi”, koja se nekad izvodila i pod imenom “Tu smo nekad sretni bili” koju su izvodili Lepi dečki, a koju je napisao poznati zagorski kantautor Ivica Pepelko sedamdesetih godina.

“Veliko fala svim znanim i neznanim autorima koji su stvarali ovu prekrasnu glazbu kroz desetljeća, jer to je baština koju ne smijemo zaboraviti, a zato se ovaj nosač zvuka i zove – Da se ne pozabi. Ti domaći autori su zanimljivi i zbog toga što su zbog nerazumijevanja okoline naspram lokalnog dijalekta stvarali svoje tekstove i na štokavskom, valjda se bojeći, da ih neko ne bi razmel ili možda misleći da će putem standardnog hrvatskog jezika lakše prodrijeti van granica kajkavske regije i tako popularizirati domaću popevku. Bilo kak bilo, ovaj izbor legendarnih nezaboravnih melodija, samo je jedan mali dio iz pjesmarice mnogih domaćih sastava koji su djelovali prije pedesetak i više godina i koji tada nisu ni sanjali da će njihove popevke postati nezaobilazan repertoar na svadbama, proslavama i veselicama širom lijepe naše. Zahvaljujemo se i Varaždinskoj televiziji, Radiju Stubica, Krapinsko zagorskoj županiji, Drvodjelcu iz Ivanca, Velimiru Polančecu, Tomislavu Hrženjaku, Alanu Grđanu iz AG Laba Gornji Kneginec, Foto Geciju iz Ivanca i seoskom domaćinstvu Grešna pilnica iz Klenovnika na podršci i pomoći pri snimanju i izdavanju ovog nosača zvuka”, rekao je Rajko Suhodolčan.