CRO Demoskop: Tomašević je treći najpozitivniji hrvatski političar, ispred njega su Milanović i Plenković

Foto: RTL

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za rujan. Istraživanje je provedeno od 1.- 3. rujna, dakle nakon uhićenja petorke u pljački INA-e, od kojih su dvoje i članovi vladajuće stranke. Jesu li i koga birači zbog toga kaznili?

Da su izbori danas HDZ bi i dalje bio relativni pobjednik, ali s čak tri postotna poena manjom potporom nego prošli mjesec (rujan 24,2 posto – kolovoz 27,1 posto), što je i najveći međumjesečni pad HDZ-a od kad ga je 2016. preuzeo Andrej Plenković. SDP na aferi INA nije profitirao, završio je na 16,6 posto (16,1 posto u kolovozu), kao i Možemo koji stagnira na trećem mjestu s 10,6 posto, jednako kao i u kolovozu.

Jedini koji još lovi doticaj s prvom trojkom je MOST koji je ovaj mjesec na 9 i pol posto i puše za vrat platformi Možemo (Most bio na 8,4 posto u kolovozu). Domovinski pokret jedini je koji još prelazi izborni prag (rujan 5,5 posto – kolovoz 5,8 posto), dok se na oko 2 posto kreću Centar (rujan 2,2 posto – kolovoz 1,9 posto) i HSS (rujan 1,8 posto – kolovoz 1,3 posto).

Strankama i liderima za privlačenje neodlučnih birača svakako treba pozitivna percepcija koju već godinu i pol čvrsto na vrhu ljestvice drži predsjednik Republike Zoran Milanović (rujan 16,4 posto – kolovoz 16,8 posto). On je u blagom padu za razliku od premijera Plenkovića kojega je afera INA spustila na 15 posto (bio na 16 posto u kolovozu).

Foto: RTL

Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (rujan 4,8 posto – kolovoz 4,6 posto), objavio je RTL.