CRNA STATISTIKA: Tijekom vikenda dogodilo se 45 prometnih nesreća, tri osobe poginule, 17 teško ozlijeđeno

Ilustracija | Foto: Freepik

Na cestama Republike Hrvatske od 5. siječnja u 00:00 sati do 7. siječnja u 24:00 sata dogodilo se 45 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 10 pripada kategoriji teških prometnih nesreća.

Dogodila se jedna nesreća s poginulim osobama i devet nesreća s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, tri su osobe smrtno stradale, 17 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a sedam osoba lakše je ozlijeđeno. Ukupno su ozlijeđene 72 osobe.

Policija je i tijekom prošlog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, pri čemu su policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su ukupno 3337 prekršaja, od čega izdvajamo 284 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1025 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,  376 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,  158 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, 46 takvih prekršaja, dok je najveća koncentracija alkohola u količini od 2,58 g/kg izmjerena na području Policijske uprave brodsko-posavske. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (76 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava splitsko-dalmatinska sa 126 takvih prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave brodsko-posavske – 185 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, gdje su utvrđena 72 takva prekršaja.

Najviše prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđeno je na području Policijske uprave zagrebačke, 23 takva prekršaja.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 8 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. recidivisti, a koje su počinile 8 teških.