Civilna zaštita kod bolnice Blato uvježbavala aktivnosti za slučaj razornog potresa [FOTO]

Civilna zaštita kod bolnice Blato uvježbavala aktivnosti za slučaj razornog potresa
Foto: Hrvoje Grgić

Danas je na području bolnice Blato održana vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba “Zagreb 2018.” čiji je nositelj gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Vježba je simulirala zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba te operativnih snaga u slučaju razornog potresa.

Prema scenariju, u 7:00 sati u Zagrebu se događa potres s epicentrom na Žumberku razorne snage. Nakon potresnog udara timovi civilne zaštite se okupljaju po svojim zbornim mjestima gdje se vrši evidencija timova civilne zaštite i operativnih snaga.

Civilna zaštita kod bolnice Blato uvježbavala aktivnosti za slučaj razornog potresa
Foto: Hrvoje Grgić

Budući su, prema scenariju, pale komunikacijske veze, komunikacija se vrši isključivo putem radio–amaterskih veza. Po okupljanju timova, kreće se u organiziranoj koloni prema mjestu bolnici Blato. Dolaskom na lokaciju kreće se s akcijom pretraživanja i spašavanja.

USAR (Urban search and rescue) – timovi vrše pretraživanje i spašavanje u razizemlju pa do drugog kata, speleolozi pretražuju podrumske prostorije i teško pristupačna okna, timovi za spašavanje s potražnim psima pretražuju šire područje bolnice Blato, pripadnici HGSS-a izvode pretraživanje i spašavanje s visina. Operativne snage izvršavaju svoje zadaće i daju operativnu potporu spasiteljima. Jedan USAR tim od 36 pripadnika čamcima se prebacuje preko rijeke Save do bolnice Blato.

Civilna zaštita kod bolnice Blato uvježbavala aktivnosti za slučaj razornog potresa
Foto: Hrvoje Grgić

Cilj vježbe je uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava veza, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju razornog potresa.

Nositelj vježbe je Ured za upravljanje u hitnim situacijama a na vježbi je sudjelovalo oko 500 pripadnika civilne zaštite i operativnih snaga i to iz: Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave zagrebačke, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske Gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb, Nastavnog zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza, Zagrebačkog radio-amaterskog saveza i udruga za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.