CILJANA AKCIJA: Policija zaustavila 113 vozača romobila i utvrdila da su počinili čak 239 prekršaja!

Električni romobili sve veći problem u Beču, najavljeno uvođenje strožih pravila
Foto: Pixabay

Na području Policijske uprave zagrebačke u utorak je provedena ciljana akcija “Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava” u okviru koje je pojačano nadzirano kretanje i korištenje osobnih prijevoznih sredstava u prometu.

Podsjećamo, sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti na cestama, po prvi se puta naime zakonski regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i slično, koji se svrstavaju u posebnu kategoriju vozila, za koju je uveden i zajednički izraz- osobno prijevozno sredstvo.

Za vrijeme akcije policijski službenici Policijske uprave zagrebačke kontrolirali su ukupno 113 vozača ciljanih vozila (najčešće su to bili romobili s električnim ili motornim pogonom, segwayi, howerboardi i dr) te je utvrđeno ukupno 78 ciljanih prekršaja :

– 47 prekršaja iz članka 114. stavka 4. (nekorištenje kacige tijekom vožnje osobnim prijevoznim sredstvom, tj. električnim romobilom) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– pet prekršaja iz članka 196. stavka 8. (korištenje slušalica prilikom vožnje osobnog prijevoznog sredstva) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– 25 prekršaja iz članka 112. stavka 2. (nepridržavanje odredbe za kretanje osobnog prijevoznog sredstava po biciklističkoj traci ili stazi) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– jedan prekršaj iz članka 101. stavka 2. (neispravna svjetla na osobnom prijevoznom sredstvu) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osim ciljanih prekršaja, za vrijeme provedbe akcije utvrđen je još 161 ostali prekršaj. Policija je, dakle, ukupno utvrdila čak 239 prekršaja!