Prof. dr. Olga Carević: “Otišla bih srcem punim ljubavlju u Grubore i u Knin”

Olga Carević: “Usmjeravala sam ljude prema prijateljstvu – kao svjetlu ideala i vrline!”
Foto: Mario Milošević

Prof. dr. Olga Carević, svjetski ugledna hrvatska medicinska biokemičarka i humanistica, poznata po svojim apelima za mir, u travnju je navršila je 95 godina života, ali i dalje aktivno prati društvena zbivanja, povremeno se oglašava člancima i apelima.

Pa je tako odlučila kratkom, ali veoma sadržajnom izjavom reagirati na aktualne prijepore vezane uz obilježavanje godišnjice vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

“Kao Srpkinja otišla bih srcem punim ljubavlju u Grubore i u Knin. Moga sina Mislava, hrvatskog branitelja, izgubila sam 4. kolovoza 1993. godine. 18. kolovoza ove godine navršit će se 30 godina kako pišem o međusobnom prijateljstvu ljudi, kao i prijateljstvu čovjeka i prirode”, poručila je profesorica Carević.

Prvi svoj apel, kako sama napominje, objavila je 18. kolovoza 1990. godine, dan nakon što su pobunjeni Srbi postavili balvane na ceste.

Apel je, po naslovom “Prijateljstvo Hrvata i Srba i obrnuto”, objavljen u dnevnom listu Vjesnik.

U njemu je profesorica Carević napisala: “Kao Srpkinja i stranački neopredijeljena ograđujem se od izjave o velikoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj koju je, u ime Srba ove republike, dr. Milan Babić, predsjednik Općine Knin, dao dr. Borisavu Joviću, predsjedniku Predsjedništva SFRJ. Bojim se da takve i slične izjave čelnika i drugih članova SDS mogu samo ugroziti brojna prijateljstva stvorena između Hrvata i Srba tijekom poslijeratnih godina. Smatram, međutim, da bi bilo daleko manje nesporazuma, da su čelnici SDS legalno iznijeli svoje mišljenje i primjedbe na Ustav Hrvatske u Saboru Hrvatske, umjesto što su prisustvovali saboru Srba u Srbu. I na kraju, vjerujem da moje mišljenje dijele mnogi Srbi diljem ove republike.”