Branimir Špoljarić: Stari Zagreb od vugla do vugla

Godinama su mnogi Zagrepčani s velikom pažnjom slušali emisiju Radio Sljemena Zagreb je najljepši grad, s omiljenom špicom temeljenoj na istoimenoj pjesmi Ive Robića.

stari-zagreb-knjiga

U početku se zvala Zagreb od ugla do ugla. U toj emisiji autor-novinar Branimir Špoljarić svakodnevno priča kratke dvije-tri minutne priče o zagrebačkim ulicama i trgovima; njihovom nastanku, povijesti, znamenitim stanovnicima, zgodama i nezgodama, te raznim drugim događanjima vezanih uz njihovu dugačku povijest.

Emisija donosi, također, i pregršt iznimno zanimljivih štikleca iz povijest grada i njegovih stanovnika.

Dio tog materijala odabran je i objavljen u knjizi “Stari Zagreb od vugla do vugla”.

Za knjigu je izabrano 150 ulica i trgova Griča, Kaptola i Donjega grada, te niz štikleca koji na izuzetno zanimljiv način govore o povijesti grada i njegovih stanovnika. Gotovo sve te ulice i trgovi ilustrirane su crtežima, grafikama i starim fotografijama iz fundusa grada Zagreba, što ovom izdanju daje poseban šarm i čini ga jedinstveni i reprezentativnim.

Branimir Špoljarić rođen je 1937. g. u Zagrebu gdje je pohađao i završio Klasičnu gimnaziju. Povijest je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. Nakon završetka studija radio je kao novinar i kolumnist u Vjesniku i Večernjem listu, te u raznim drugim periodičnim tiskovinama kao što su VUS, Arena, Vikend i sl. Od 1969. do 1994. godine radio je na 2. programu Radio Zagreba.

Godine 1994. prelazi na Radio Sljeme kada pokreće i vodi emisiju Zagreb je najljepši grad.