ZAGREB KAKAV JE NEKOĆ BIO: Projekcije filmova i popularna predavanja u lapidariju Arheološkog muzeja

Ljeto u Arheološkom muzeju
Foto: AMZ

Arheološki muzej u Zagrebu otvara peto po redu Ljeto u AMZ-u od 10. do 13. srpnja 2017. svakog dana od 21 ili 21:30 u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

Muzejska publika imat će prilike vidjeti nagrađivane filmove “Veliki muzej” i “Muzej nevinosti”, a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Ukrcatje se u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

ponedjeljak, 10. srpnja u 21:30
projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej
– pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču

“Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu – od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti – zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. “Veliki muzej” osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.”

utorak, 11. srpnja u 21:30
projekcija filma Muzej nevinosti
-kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta. Odvedeni smo na filmsko, atmosfersko, film noir putovanje kroz puste noćne ulice Istanbula, plutamo vodenim putovima Bospora i – u središtu ovog zadivljujućeg i originalnog filma – vođeni smo kroz vitrine Muzeja nevinosti.

srijeda i četvrtak, 12. & 13.srpnja u 21:00
predavanja pod nazivom Arheologija starog Zagreba

Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20.st. – rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana “Corso”, Matoš, Krleža…

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke  Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane “Corso”, dok ćemo na drugom predavanju opisati rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u “Esplanadi”. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Komentari