Božo Biškupić HAZU darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću

Božo Biškupić HAZU darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću
Foto: HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u petak 26. veljače nekadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića koji je tom prigodom Akademiji darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću sa stihovima akademika Luke Paljetka i grafičkim listovima 33 hrvatska likovna umjetnika.

Među njima su i akademici Zlatan Vrkljan i Zlatko Keser, dok je akademik Paljetak u čast akademika Tonka Maroevića, nekoliko dana nakon što je umro u kolovozu 2020., spjevao sonetni vijenac s njegovim imenom u akrostihu.

Pjesničko-grafičku mapu objavila je Zbirka Biškupić, a Božo Biškupić zamislio ju je kao zamjenu za nadgrobni vijenac te je okupio likovne umjetnike s kojima je akademik Maroević bio blizak, kao i akademika Paljetka koji je u zahtjevnoj pjesničkoj formi opisao njihova međusobna druženja.

Na susretu akademika Neidhardta i Bože Biškupića nazočni su bili i glavni tajnik HAZU akademik Dario Vrenetar, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Zlatan Vrkljan i tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac.