Božinović položio vijenac na grob Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika poginulog u Domovinskom ratu

Foto: PU splitsko-dalmatinska

U Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića, danas je obilježena 32. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika.

Obilježavanje godišnjice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Aržanu, objavila je PU splitsko-dalmatinska.

Cvijeće i svijeće na grob Josipa Jovića položili su članovi obitelji Jović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz izaslanstvo Policijske uprave splitsko-dalmatinske koje je predvodio Slobodan Marendić, načelnik policijske uprave, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstva općine Cista Provo, grada Trilja, izaslanstvo osnovne škole „Josip Jović“, te članovi brojnih braniteljskih udruga.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u svojoj izjavi medijima je kazao: “Naša gardijska brigada Tigrovi proistekla je iz Jedinice za posebne namjene Rakitje MUP-a, jedinice kojoj je pripadao Josip Jović. Smrt Josipa Jovića obilježavamo kao prvu žrtvu, prvu suzu i simbol stradanja hrvatske mladosti u obrani Domovine. Ovdje u imotskoj krajini više od dvije stotine mladih je položilo svoje živote u obrani Hrvatske i to je nešto što moramo nositi stalno sa sobom kao spomen i znak zahvalnost i što moramo prenositi mladim generacijama. Mladi moraju znati kako je nastala Hrvatska država, da su njihovi vršnjaci tada stali u obranu Hrvatske jer bez njih ne bi bilo Hrvatske koja je međunarodno priznata i koja je prepoznata i država koja je danas članica Europske unije, država koja je potpuno integrirana u onaj dio svijeta u kojem su hrvati uvijek željeli biti. Zato je i naša obveza stalno se vraćati tim izvorima i moramo biti svjesni da upravo na žrtvi branitelja i žrtvi Josipa Jovića koji je bio prvi koji je stradao od neprijateljske vatre, se utemeljila sloboda i prosperitet koji danas živimo. Hvala im svima.“

Svetu misu predvodio je policijski kapelan don Marko Trogrlić uz don Marina Barišića, svećenika u Aržanu i don Antu Čipčića.

“I mi smo pozvani živjeti životom žive vjere u Boga i u uskrsnuće Kristovo, pozvani stalno pobjeđivati u sebi i oko sebe misao smrti – i radovati se vidjevši njegov dan jer u Njegovu Uskrsnuću i u njegovoj pobjedi – naša je pobjeda, naše uskrsnuće. To također vrijedi i za našu smrt i za smrt naših dragih jer nju već sada možemo pobijediti i pobjeđivati združujući ju s Kristovom smrću, sudjelujući u njegovoj smrti. I to vrijedi za svaki dan našega života u kojima možemo biti pobjednici nad silama smrti – a to znači nad svim onim što je mrak, tama, pesimizam – jednom riječju – nad nevoljama života. U tom svjetlu gledamo i smrt našeg branitelja pok. Josipa Jovića i svih naših poginulih branitelja. Njihova je smrt- podnijeta iz ljubavi prema bratu čovjeku, prema svome narodu i svojoj Domovini – sigurno izrasla u život. U Kristov život, u njegovu smrt i njegovo uskrsnuće. To je jedini ispravni pogleda na njihovu žrtvu koja je neopisivo velika, i od koje nema veće žrtve. Jer, Gospodin nas uči: ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.’ U toj vjeri pobjeđujemo, u toj vjeri zadobivamo pravi život. Poput Abarhama trebamo imati vjeru u Uskrsnuće. Nijedna tegoba, nijedna poteškoća nije veća od Križa Kristova a baš je po njemu pobijeđena smrt i postignuta pobjeda: ‘Imajte vjere, ja sam pobijedio svijet.’ Nastojmo uvijek imati pred očima ovu Kristovu pobjedu, nastojmo uvijek imati pred očima njegovo Uskrsnuće i klicati od radosti jer smo svi pozvani na njemu imati u njemu udjela i doživjeti ga”, istaknuo je u propovijedi don Marko Troglić.

Na obilježavanju koje je održano u spomen na poginulog Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje sudjelovala je i policijska klapa Sveti Mihovil.

Josip Jović je 5. kolovoza 1990. godine postao djelatnik aktivnog sastava MUP-a. Poginuo je 31. ožujka 1991.godine na Plitvicama, na dan koji je ostao zapamćen u novijoj hrvatskoj povijesti kao Krvavi Uskrs.

Imao je samo 22 godine kada je poginuo na Plitvičkim Jezerima. Josip Jović pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu.
Josip je školu završio u rodnom mjestu Aržanu, a osnovna škola u kojoj je bio đak danas nosi njegovo ime.