Bivša predsjednica pojasnila svoj modni odabir za Katar: “Takvo je pravilo u diplomaciji”

Foto: Instagram

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru nosit će nošnju koja će u tkanju imati crvena i bijela polja, a kombinirat će je s koraljnom ogrlicom.

U posudionici narodnih kažu da nitko nikad nije tražio posudbu nošnje za neku utakmicu.

Grabar-Kitarović u Dohu putuje 26. studenog, za Dnevnik Nove TV je objasnila zašto je odlučila bodriti Vatrene u neobičnoj modnoj kombinaciji.

“Dress code na svečanoj platformi dopušta svečano odijelo ili traditional attire, odnosno narodnu nošnju. Inače, takvo je pravilo i u diplomaciji. Narodna nošnja je jako prihvaćen način odijevanja u svečanim prigodama. Tako da ćete me vidjeti u tipičnim hrvatskim i crveno-bijelim kombinacijama odijela i nošnji ili njenim kombinacijama, što je i izvrsna promocija Hrvatske”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Ova praksa da se građani odijevaju u narodne nošnje je dosta prisutna u našoj povijesti. Ako krenemo iz onog preporodnog doba, sam Ljudevit Gaj je nosio odjeću koja je bila krojena po uzoru na narodnu nošnju tzv. ilirsku surku”, pojašnjava ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan za Dnevnik Nove TV.

Može odjenuti ili samo košulju ili samo suknju ili sve zajedno, ali s obzirom na visokih 30-ak stupnjeva u Dohi bit će joj sigurno vruće, jer, upozorava Forjan, nošnje same po sebi nisu baš ni udobne.

Bilo po vrućini ili po kiši kao na svjetskom prvenstvu u Rusiji, sigurno će biti zapažena. Stručnjak za brendiranje Dejan Gluvačević vjeruje da Grabar-Kitarović neće ostati nezamijećena.