Beč uskoro dobiva jedan od najmodernijih obrazovnih kompleksa u Europi

Beč uskoro dobiva jedan od najmodernijih obrazovnih kompleksa u Europi
Foto: MA 18/C. Fürthner

Jedan od najvećih europskih projekata urbanog razvoja koji se provodi u bečkoj gradskoj četvrti „Seestadt Aspern” pobuđuje interes brojnih međunarodnih stručnjaka.

Radi se o novom urbanom središtu koje je primjer najbolje prakse u području istraživanja energetski učinkovitog urbanog planiranja. Izgrađeno je na temelju inovativnih i “pametnih” koncepata, a uskoro će biti bogatije za još jedan obrazovni kompleks.

Naime, do srpnja 2021. godine ondje će biti izgrađen novi kompleks zvan “Aspern Nord” u sklopu kojega će se nalaziti razne odgojno-obrazovne ustanove za djecu u dobi do 14 godina. U projektiranje i izgradnju kompleksa također su implementirana energetski učinkovita rješenja, čime će nastati jedna od najmodernijih takvih zgrada u Europi u pogledu upravljanja energijom.

Napredan energetski koncept između ostalog obuhvaća automatizaciju grijanja, klimatizacije i ventilacije u zgradama kroz središnji sustav za upravljanje energijom koji omogućuje sveobuhvatnu optimizaciju energije i uštedu troškova. Ovaj koncept posebnim čine i zemljane sonde koje ljeti iz zemlje crpe toplinu, a zimi hladnoću te uz pomoć toplinskih pumpi stvaraju ugodnu temperaturu u prostorijama.

U istraživački projekt “Aspern Smart City Research” (ASCR) uključeni su tvrtka “Siemens”, bečko gradsko poduzeće “Wien Energie”, poduzeće za distribuciju električne energije i prirodnog plina “Wiener Netze” i Grad Beč.

U sklopu tog projekta stručnjaci u ovoj četvrti još od 2013. godine proučavaju i razvijaju energetski učinkovita rješenja u urbanim područjima koja se temelje na obnovljivim izvorima energije. U proteklih sedam godina prikupljena je velika količina podataka vezanih uz područje energetike, razvijena su brojna prototipska rješenja i prijavljena je nekolicina patenata.

Stečena znanja primjenjuju se i u izgradnji novog obrazovnog kompleksa, no zasigurno će to biti slučaj i s budućim građevinskim projektima u austrijskoj prijestolnici. Imajući to u vidu, cilj je ovog projekta doprinijeti održivom razvoju, zaštiti okoliša i smanjenju troškova u korist građana i grada.