Bečki glavni kolodvor proslavio peti rođendan, oko njega su izrasla naselja od 20.500 stanovnika

Novi bečki glavni kolodvor Hauptbahnhof Wien
Foto: C.Jobst/PID

Novi bečki glavni kolodvor Hauptbahnhof Wien službeno je otvoren 10. listopada 2014. godine i prije nekoliko dana proslavio je peti rođendan.

Radi se o jednom od najznačajnijih čvorišta lokalnog i regionalnog prometa s oko tisuću vlakova i 140.000 putnika dnevno. Ovaj moderni kolodvor zamijenio je nekadašnji Južni (Südbahnhof) i Istočni kolodvor (Ostbahnhof) koji su se nalazili jedan pored drugoga, a novi vlakovi i kraće vrijeme vožnje velika su prednost za putnike.

Građevinski projekt vrijedan četiri milijarde eura obuhvatio je mnogo više od samog kolodvora čija je gradnja završena u svega pet godina. Oko njega nastalo je cijelo novo gradsko područje s površinom od 59 hektara u kojem trenutno živi više od 20.500 ljudi.

Ondje su izgrađeni brojni poslovni prostori, dućani i stanovi od kojih polovicu subvencionira Grad Beč, a u četvrtima Quartier Belvedere na sjeveru i Sonnwendviertel na jugu planira se nastavak gradnje i do sljedeće godine. U ovom bi području ubuduće trebalo stanovati i raditi oko 30.000 Bečanki i Bečana.

Povodom proslave petog rođendana ovog važnog srednjoeuropskog čvorišta službeno je predstavljena nova instalacija austrijskog umjetnika Petera Sandbichlera koja krasi prolaz Gertrude-Fröhlich-Sandner-Passage.