Bandiću zbog trećeg entiteta oduzeli titulu počasnog građanina Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je, zbog neprimjerenih izjava, opozvalo odluku o proglašenju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva.

milan_bandic
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ranije je uputio inicijativu Gradskom vijeću za preispitivanje odluke o proglašenju Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva, javlja agencija Fena.

Kako Fena doznaje, Milan Bandić je ostao bez titule počasnog građanina Sarajeva zbog neprimjerenih izjava na Aljazeeri u kojem je, među ostalog, izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta. Ta je izjava izazvala žestoku reakciju u dijelu javnosti BiH.

Vijećnici SBB-a, Stjepan Kljujic (SDU) i samostalni vijećnik Hasan Hodžić su bili suzdržani, dok su SDA, SDP, Naša stranka, SDU i BOSS glasali da se Bandiću oduzme nagrada.

Predstavnici SBB-a bili su suzdržani kada je riječ o ovom pitanju.

“Naš klub prilikom glasanja o dodjeljivanju priznanja gradonačelniku Milanu Bandicu ostao je suzdržan. Nismo imali adekvatno pojašnjenje zbog čega je baš on zaslužan da dobije to prestižno priznanje. I ovoga puta smo ostali suzdržani. Klub SBB strašno je pogodila poruka koju je Vijeću uputio gradonačelnik Bandić, a koju je pročitao vijećnik Gradimir Gojer. On se niti jednom riječju nije ispričao za ono što je rekao. Jako je čudno da čovjek koji je porijeklom iz BiH zagovara dezintegraciju a ne integraciju, kao prvi čovjek metropole europske države”, rekla je predsjednica Kluba vijećnika SBB u GV Sarajeva.

Sjednici nije nazočio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, budući da se još nije oporavio od nedavne ozljede.

“Prije nego što smo na Gradskom vijeću pokrenuli inicijativu da nagrada počasni građanin bude dodijeljenja gradonačelniku Milanu Bandiću napravili smo anketu među građanima. Svi su pohvalno govorili o njemu. Dobili smo i dopis od majki Srebrenice da ga kandidiramo za ovu nagradu. I to smo prihvatili. Međutim, danas sam zbog nedavne izjave Bandica koji se miješa u ustavnost BiH glasao da mu se oduzme nagrada”, kaže Haris Pleho iz BOSS-a.

“Nakon Bandićeve sporne izjave odmah sam kao dogradonačelnik reagirao na njegovu nesmotrenu i uvredljivu poruku u TV emisiji. Nakon toga bili smo primorani ovako reagirati. Vijećnici su danas svojim glasanjem odlučili da mu oduzmu tu nagradu. Njegova izjava uvrijedila je sve građane BiH, a pogotovo Sarajeva. Mi se nikome ne miješamo u teritorijalno ustrojstvo tako tražimo da se niko ne miješa u naše”, rekao je Aljoša Čampara, dogradonačelnik Sarajeva.

Tatjana Ljujić Mijatović (SDP) je kazala: “Uvijek sam za to da se za čovjeka kaže i pozitivno i negativno. Imala sam priliku da ga osobno upoznam. Znam da voli BiH. Očekivala sam da će poslati neki demanti, ali na našu adresu on nije stigao. Smatram da je bolje bilo da nam kao susjed pomaže da napredujemo.”

Miro Lazović (SDU) kaže da, kada se glasalo da se Bandiću dodijeli nagrada, on glasao “za”. “Jasno mi je bilo da on nije dobar izbor jer je ‘za’ bilo 15 glasova. Njegovu izjavu sam doživio jako emotivno. Nije mi drag nitko tko podržava podjelu BiH. On je sam sebe diskreditirao”, kazao je Lazović.

Gradimir Gojer (SBiH) ističe kako je SBiH također inicirala da se Bandiću dodijeli priznanje počasnog građanina.

“On me je sinoć kao prijatelja zvao. Rekao mi je da prenesem vijećnicima poruku prije glasanja. Kazao je da će, bez obzira na ishod glasanja, on i dalje voljeti BiH i Sarajevo. I citatom: ‘Kad su Isusa stavljali na križ rekao je oprosti im Bože ne znaju što čine.’ Međutim, zbog izjave o cijepanju BiH danas sam glasao da mu se oduzme nagrada”, riječi su Gradimira Gojera.

Velija Katica (SDA) smatra da se Bandić treba ispričati zbog izjava. “Treba se ispričati za ono što je rekao jer se direktno miješao u nešto što nije smio. SDA je glasala da mu se oduzme nagrada.”

 

Bandić ostaje i bez titule počasnog građanina Srebrenice?

 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bi, zbog izjave u kojoj je spomenuo mogućnost uspostave trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, mogao ostati i bez naslova počasnog građanima Srebrenice nakon što mu je takvo priznanje tijekom dana uskratilo gradsko vijeće Sarajeva, prenijeli su u srijedu lokalni mediji u BiH.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je kako bi se rasprava o tom pitanju mogla naći već na sjednici općinskog vijeća zakazanoj za četvrtak.

Svatko pa i Bandić ima pravo na vlastito mišljenje, no neprimjereno je miješanje zagrebačkog gradonačelnika u ionako dovoljno komplicirano stanje u BiH, drži Duraković.

“Njegova (Bandićeva) vrijednost da bude građanin Srebrenice nije bila bazirana na politici nego na nekim djelima koje je grad Zagreb učinio za Srebrenicu, ali direktno uplitanje i miješanje u već kompleksnu političku situaciju u BiH nije njegov zadatak. Zbog toga ćemo na sutrašnjoj sjednici skupštine (općine) pokrenuti inicijativu o opozivu odluke o proglašenju njega kao počasnog građanina Srebrenice”, kazao je Duraković kako ga citira sarajevski portal klix.ba.

Načelnik Duraković nije siguran koliku će potporu ta inicijativa dobiti među vijećnicima, no drži kako će ipak biti dovoljno glasova da ona bude prihvaćena.

Bandić je za počasnog građanina Srebrenice proglašen 2009. godine. Primajući tu nagradu on je Srebrenici kao poklon grada Zagreba uručio i vozilo hitne pomoći.

U srpnju 2013. godine kada je obilježavana 18. obljetnica genocida nad Bošnjacima Srebrenice Bandić je načelniku Durakoviću i obiteljima svih žrtava uputio posebnu poruku solidarnosti.

“Pozvani smo da u tišini i dostojanstveno odamo dužno poštovanje srebreničkim žrtvama, pod ljudskim i pravdoljubivim geslom: zajedno i s istinom protiv zaborava”, napisao je tada Bandić Durakoviću.