Bandićeva odluka dovela u pitanje opstanak zagrebačkih kazališta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdluka gradonačelnika Milana Bandića da od 1. siječnja zabrani zapošljavanje u gradskoj upravi i ustanovama kojima je osnivač Grad najviše će, čini se, pogoditi kulturnu scenu.

Kako piše Večernji list, prema odredbi koju je gradonačelnik poslao na sve adrese na koje se isplaćuje plaća iz gradskog proračuna, zabranjuje se zapošljavanje na neodređeno, određeno, povremeno i privremeno, ali i na temelju ugovora o autorskom djelu te putem Studentskog servisa. Upravo ugovor o autorskom djelu, kao i privremeno i povremeno zapošljavanje, ono je o čemu ovisi kazališna scena, a zabrana bi u konačnici značila zatvaranje vrata kazališta.

„Ovo je napravljeno nepromišljeno. Mi jesmo za racionalizaciju poslova, no ovakva zabrana, naglašavam zabrana, nešto je neviđeno. Ako ovo stupi na snagu, mogu se zatvoriti sva gradska kazališta“, kazala je Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

„Ako se odredba odnosi i na već potpisane ugovore, što se iz odluke ne može jasno iščitati, onda se kazališta mogu zatvoriti već večeras. Na temelju ove odluke, svi koji se povremeno angažiraju bili bi ilegalno zaposleni jer ne bi imali nikakav ugovor“, dodala je Ljubica Pilić.