Bandić najavio: Odvoz smeća plaćat će se po kilogramu

U okviru Svjetskog tjedna zelene gradnje, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić predstavio je danas Zelenu strategiju razvoja grada Zagreba na petom po redu Better Building Brunchu, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Grada Zagreba.

bandic-strategija

Bandić je na skupu također najavio da će u listopadu Gradskoj skupštini predložiti novi sustav naplate odvoza otpada po kilogramu.

Better Building Brunch održava se dva puta godišnje, s ciljem povezivanja ljudi različitih profila zainteresiranih za održivi razvoj, društveno odgovorno poslovanje i zelenu gradnju u Hrvatskoj, pa se i jutros okupilo 50-ak predstavnika javnog i privatnog sektora.

Iako u Zagrebu trenutno nema certificirane zelene zgrade, radi se na tome, te postoji puno primjera dobre prakse koji, na svoj način, jesu zelene zgrade – moglo se čuti od predsjednika Savjeta za zelenu gradnju Hrvoja Kvasičke, koji je naglasio da razvojem novih tehnologija, i cijena građenja po principima zelene gradnje – pada.

Podsjetivši na svoju ideju Zagreba kao socijalno osjetljivog, zelenog i pametnog grada, glavni govornik Bruncha, gradonačelnik Bandić, predstavio je strategiju razvoja Zagreba usmjerenu na projekte zelene gradnje, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivog razvoja, ali i pozicioniranje Zagreba kao lidera u regiji koji svojim aktivnostima pozitivno utječe na gospodarski razvoj u cjelini