Bandić objavio važnu informaciju za građane koji su trenutačno smješteni u Cvjetom naselju

Bandić objavio važnu informaciju za građane koji su trenutačno smješteni u Cvjetom naselju
Foto: Zagreb.hr

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč i ravnatelj NZZJZ dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar izvjestili su da tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu nema nijednog novog Covid-19 pozitivnog bolesnika.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošao je 51 korisnik, a samoizolacije nije određena ni za jednu osobu. Jučer je testirano 250 osoba, što daje ukupnu brojku od 11 434 testirane osobe u Zagrebu. Nema novih ozdravljenih sugrađana, tako da je u Zagrebu još uvijek 27 bolesnika.

Dario Krnjaković iz Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata istaknuo je da su jučer statičari pregledali 170 novih objekata, a dosad je obavljeno 21.583 brzih pregleda oštećenja.

U svrhu ostvarivanja određenih prava, građani su podnijeli 815 zahtjeva za izdavanje potvrda o izvršenom brzom pregledu oštećenja, a do sada je izdano 670 potvrda o rezultatima pregleda stručnjaka. Također je dodao i da Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba provodi aktivnosti na terenu prema pozivima građana, a od dana potresa je ukupno izvršena 5.131 hitna intervencija.

Upravitelji stambenih zgrada provode aktivnosti sanacije oštećenih zgrada od potresa sa terenskim ekipa koje otklanjaju oštećenja i saniraju objekte. U tijeku je izvođenja radova s mehanizacijom i radnicima obučenim za rad na visini na uklanjanju oštećenih dijelova objekata u užem centru grada, a kojima prijeti neposredno urušavanje.

Trenutno se radi na lokacijama tramvajskog prometa – u Jurišićevoj ulici, na križanju Jurišićeve i Kurelčeve, u Draškovićevoj od Vlaške do Kneza Mislava. Radovi u tim ulicama će se izvoditi tijekom sljedećeg tjedna.

U planu je i izvođenje radova u Vlaškoj i Šoštarićevoj ulici uz privremenu regulaciju prometa. U tijeku je i pregled ostalih lokacija te planiranje i organizacija radova na ostalim trasama tramvajskog prometa, a u koordinaciji sa ZET-om koji provodi aktivnosti na uspostavljanju tramvajskog prometa.

Gradonačelnik Milan Bandić je izrazio zadovoljstvo što i danas nemamo novooboljelih. Također je dodao, kako u utorak ponovno dolazi građevinski materijal na punktove u gradu, a tako će biti iz tjedna u tjedan sve dok se ne donese Zakon o obnovi Zagreba.

“Ne smijemo se razdvajati, dijeliti jer ljudi očekuju da bolje žive”, rekao je izrazivši nezadovoljstvo što Zakon još nije donesen.

Također je rekao da će se za građane koji su trenutno u Cvjetnom naselju, a kojima je jedina nekretnina neupotrebljiva, do kraja sljedećeg tjedna pronaći alternativni smještaj, a za ostale, tj. one čija je zgrada označena žutom naljepnicom, će se sukladno pozitivnim zakonskim propisima angažirati agencije za najam stanova, kako bi mogli stanovati u iznajmljenom stanu do sanacije njihove nekretnine.

“U kojem omjeru će biti sanacija, ne možemo točno odgovoriti jer opet dolazimo do zida budući da Zakon nije donesen. Grad Zagreb želi zajedno s državom i vlasnicima participirati u sanaciji”, rekao je Bandić.

Na pitanje novinara o dolasku najmlađih u škole, gradonačelnike je rekao kako 32 500 učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole u ponedjeljak ujutro može sjesti za svoje klupe.

“Cijeli vikend u Gradskom uredu za obrazovanje u Ilici 25 dežuraju djelatnici kako bi bili na raspolaganju svim ravnateljima, tako da je Grad Zagreb 101% spreman za ponedjeljak”, rekao je i dodao kako bi svi trebali donositi odluke poštivajući Ustav i zakon, a ne davati preporuke.

“Treba preuzeti odgovornost, a ne igrati ping-pong s učiteljima i roditeljima”, rekao je Bandić.

Komentari