Bandić: Ne idem po šesti mandat za gradonačelnika Zagreba!

milan-bandic-w-330Neću ići po šesti gradonačelnički mandat, otkrio je u ekskluzivnom intervjuu za Media servis zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prenosi Index.hr. Kritičarima privatizacije određenih podružnica Zagrebačkog holdinga poručio je da od toga ne odustaje po cijenu fotelje. Otkazi i smanjenja plaća u Gradskoj upravi i Holdingu neizbježni su, dogodit će se nakon Nove godine.

“Svejedno mi je tko će biti novi predsjednik zagrebačkog SDP-a, jer ja po šesti mandat ne idem”, poručio je Milan Bandić. “Kad bih se kandidirao, ja bih pobijedio, ali budući se neću kandidirati, onda mi je tako svejedno tko će od njih pobijediti”, istaknuo je Bandić.

Jasno je odavno da su Bandićeve političke ambicije puno veće od glavnog grada, u realizaciju istih kreće za tri mjeseca.

“Pitajte me to nakon Nove godine. Sve do tada ne želim gubiti energiju ni jednu sekundu na drugi posao i drugo razmišljanje. Sad sam gotovo opsesivan, govorim sada grubo, za ono što trebamo napraviti, Koncentriran sam 100 posto. Kao kad se bore mungos i kobra, sad sam kao mungos koncentriran da riješimo taj problem zajedno. Prema tome, sve u svoje vrijeme. Nakon Nove godine ima vremena za planove dalje”, rekao je Bandić ne želeći odgovoriti znači li to da će nakon Nove godine krenuti u osnivanje svoje stranke.

Iza Nove godine morat će se realizirati i bolan, ali neizbježan potez smanjenja broja zaposlenih, te smanjenje plaća u Gradskoj upravi i Holdingu.

“Mi ćemo u 2014. to sa sindikatima ispregovarati. Prije svega ćemo to napraviti u Gradskoj upravi, a onda i u Holdingu. Netko u ovoj Hrvatskoj treba podvući crtu”

Privatizacija prvih sedam podružnica zagrebačke megatvrtke veliki je korak u sanaciji Holdinga i od njega Bandić ne odustaje, pa ni po cijenu fotelje, kaže. Na kritike oko izdvajanja pojedinih podružnica poručuje kako nije niti očekivao da će mu pljeskati.

“Spreman sam snositi sve posljedice uvođenja reda. Nije to moj hir, to je nasušna potreba jer vidim dalje od drugih. Ako to ne napravimo sada, onda ćemo za godinu i pol-dvije dana svi kolabirati”

A vrlo skoro trebala bi biti poznata imena novih direktora podružnica Holdinga.

“Za 10-ak dana ćemo već finalizirati tu priču. Bitno je da posao u trgovačkim društvima funkcionira”, ističe Bandić.

Još jednom je potvrdio da cijene karata javnog prijevoza, ali i parkiranja u garažama idu dolje 1. listopada, a nije isključeno niti smanjenje cijena nekih komunalnih usluga.

“Kolege sada rade inventuru. Vidjet ćemo za mjesec dana što ćemo napraviti pa ako bude moguće do Nove godine da neka komunalija ide dolje, onda ćemo to sigurno napraviti”, rekao je Bandić.

“Kongresni centar moja je opsesija”, odgovara na pitanje o realizaciji kapitalnih projekata zagrebački gradonačelnik.

“Što se tiče kulturnih projekata, to je zgrada državne opere preko puta zgrade Gradske uprave. Što se tiče ostalih projekata to je svakako denivelacija rotora na Remetinečkoj, Jarunski most i spajanje punog profila Slavonske avenije, Radničke i Sarajevske ulice na sisačku obilaznicu i auto-put za Sisak preko ranžirnog kolodvora”, dodao je.

Rješavaju se stvari i za početak izgradnje žičare za Sljeme, no projekti poput tunela kroz Medvednicu i povezivanja centra grada sa Zračnom lukom ostaju na čekanju. Na čekanju je i rješenje trzavica s Ministarstvom kulture oko HNK, odnosno oko budućeg intendanta. “Gospodin Lovrić i pomoćnik ministrice, profesor Šipuš su na vezi. Prema tome, ja sam spreman na dogovor.”