Bandić: Ako i ne prođe rebalans, naći ću novce za besplatne udžbenike

milan_bandic_2

Gradonačelnik Milan Bandić danas je izjavio da će svi planirani projekti poput fontana, Tuđmanova trga, Branimirove ulice i Radničke ceste “ići dalje”, bez obzira na to prođe li ili ne prijedlog rebalansa gradskog proračuna koji je ponovno uputio na sjednicu Gradske skupštine.

“Ti će projekti biti na Gradskoj skupštini dok sam gradonačelnik”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice gradske Skupštine.

Podsjetimo, ovo je njegovo drugi prijedlogu rebalansa, budući da je prvi povukao sa sjednice 16. srpnja nakon kritika SDP-ovih i drugih zastupnika da u Zagrebu ima važnijih stvari od gradnje novih fontana.

“Približavaju se izbori i svi pokušavaju zauzeti bolje startne pozicije. Meni to ne treba. Ja startam 365 dana u godini”, izjavio je Bandić komentirajući takva stajališta.

Gradonačelnik ne odustaje od već poznate tvrdnje da će iznaći novce za financiranje najavljenih besplatnih udžbenika za zagrebačke srednjoškolce bez obzira na rebalans, iz čijeg je iznosa planirao financirati taj, kao i druge najavljene projekte.

Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini objavio je da neće podržati ni ovaj prijedlog rebalansa proračuna za 2015. godinu, navodeći tri razloga zbog kojih će tako postrupiti.

Zagrebački SDP-ovci smatraju da se prijedlog temelji na prihodima čije ostvarenje je neizvjesno i stvar je odluke suda, a radi se o sporu sa Republikom Hrvatskom u vrijednosti od 205 milijuna kuna.

Druga stvar koja je zasmetala SDP-ove zastupnike je činjenica da nisu predviđena dodatna sredstva za poticanje poduzetnika, izvoznika i proizvođača.

Treća stvar je ta da nije napravljen korak naprijed već korak nazad u organizaciji sustava primarne selekcije otpada odnosno reciklaže.

Davor Bernardić je istaknuo da SDP apsolutno podržava besplatne udžbenike za sve zagrebačke srednjoškolce te je apelirao da se prijedlog rebalansa koji osigurava samo tu mjeru uputi u gradsku skupštinu te da bi takav prijedlog podržali.

“Ništa nije napravljeno da se osigura lakše disanje za sirotinju i obespravljene u Gradu Zagrebu, ali zato se brine o masnim guskama”, izjavio je Bernardić na današnjoj sjednici Odbora za kontrolu koji većinom glasova nije podržao prijedlog rebalansa, ali je izglasana inicijativa SDP-ovaca da gradska uprava amandmanom predloži rebalans samo sa mjerom besplatnih udžbenika.

Zastupnici s Bandićeve liste nisu podržali taj prijedlog.