Antikorupcijsko povjerenstvo: Država i Grad žmire na bespravno postavljanje baznih stanica!

Bazne stanice
Foto: Pixabay

Antikorupcijsko povjerenstvo Zagreba koje se sastalo u Gradskoj skupštini ocijenilo je da grad i država žmire na bespravnu gradnju baznih stanica, javlja Radio Sljeme.

Iako je Gradska uprava zatrpana pritužbama građana koji upozoravaju na bespravnu gradnju baznih stanica, na svoje pritužbe rijetko dobiju odgovor. Bazne stanice često se bez suglasnosti suvlasnika postavljaju na stambenim zgradama te blizu škola i vrtića, iako gradski propisi to ne dopuštaju – najčešće su pritužbe građana koji, zbog štetenosti zračenja, najviše strahuju za svoje zdravlje, objavio je.

Iz Grada tvrde da je ovaj problem potrebno riješiti na državnoj razini – Antenski prihvat se ne planira prostornim planom, to je propisano aktima na državnoj razini.

Grad Zagreb u zadnjih nekoliko godina nije zaprimio nijedan zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, a brojne bazne stanice u gradu ipak su niknule. Kako je to moguće pita se predsjednik povjerenstva, nestranački Vladimir Ferdelji.

“Ako treba uporabna dozvola, a teleoperater ju nije ni dobio ni zatražio, kako je moguće da bazna stanica bez ikakvog problema funkcionira? Mi smo očito na državnoj razini donijeli uredbu koja dezavuira sve što su lokalne zajednice napravile. Što ako sutra znanstvenici dokažu da je utjecaj stanica na zdravlje štetan, tko će to platiti ljudima?”, rekao je Ferdelji.