Na Rudešu pobuna građana protiv baznih stanica

Uoči sutrašnjeg prosvjeda protiv štetnog zračenja u Zagrebu, na obiteljskoj kući u naselju Rudeš osvanuo je šokantni plakat. Ovaj očajnički apel protiv postavljanja Vipnetove bazne stanice u gusto naseljenom naselju o svom su trošku dali izraditi ogorčeni građani Rudeša, a prostor za postavljanje – stražnji zid vlastite kuće – ustupio je jedan od susjeda, otac četvero djece, Josip Barušić.

rudes-bazna-stanica

Naime, sporna bazna stanica postavljena je u veljači na privatnu kuću Zdravka Topalušića, koja se nalazi upravo preko puta Barušićeve kuće i postavljenog plakata. Unatoč protivljenju brojnih susjeda, bazna stanica puštena je u rad početkom svibnja. Nažalost, po važećim zakonima, za postavljanje bazne stanice na kuću u Pisarovinskoj ulici ni vlasnik ni zainteresirana telekomunikacijska tvrtka ne trebaju imati suglasnost susjeda.

Postoji opravdani strah kako ova bazna stanica, bez obzira na postojeću regulativu, zbog jačine štetnog zračenja loše utječe na zdravlje okolnog stanovništva, posebno djece.
Rezultati mjerenja intenziteta zračenja su uznemirujući (izmjereno 171 576 µW/m2, što je 1700 puta jače od preporuke EU parlamenta).

U blizini su škola, vrtić, dom zdravlja i sportski objekti. Dugoročne posljedice štetnog elektromagnetskog zračenja na ljudsko zdravlje još su neistražene, no mnoga iskustva iz stranih zemalja pokazuju povećanu sklonost razvijanju tumora kod ljudi koji su bili izloženi zračenju baznih stanica u okrugu od nekoliko stotina metara.

Stoga grupa građana Rudeša u srijedu, 12. lipnja u 18 sati, organizira prosvjedno okupljanje i potpisivanje peticije protiv postavljanja VIP-ove bazne stanice na privatnu obiteljsku kuću. Prosvjed će se održati kraj sporne kuće, na uglu Pisarovinske i Delničke ulice.

Građani Rudeša traže i da se HITNO donesu novi pravilnici prema kojima intenzitet zračenja ne smije biti preko 100 µW/m2 (prema preporuci EU parlamenta), budući da rudeški slučaj nije izdvojeni slučaj.

Traži se i zabrana postavljanja baznih stanica u gusto naseljena mjesta te u blizini škola i vrtića.

Radije ćemo svaki tjedan prosvjedovati nego sutra svoju djecu voditi po bolnicama, ističu uznemireni građani te pozivaju sve koji one imaju informacije o problemima s baznim stanicama i štetnošću zračenja da se jave na e-mail:[email protected].