Ansambl Lado na turneji po Poljskoj nastupa za potresom pogođena hrvatska područja

Ansambl Lado na turneji po Poljskoj nastupa za potresom pogođena hrvatska područja
Foto: Press

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO odlazi na kraću turneju po Poljskoj gdje će održati nastupe na kojima će gostovati i domaćini – poljski folklorni Ansambl pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne.

Plesne koncerte LADO će održati u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama i u suradnji s ansamblom Śląsk.

Ansambl Lado na turneji po Poljskoj nastupa za potresom pogođena hrvatska područja
Foto: Press

Valja spomenuti kako su koncerti u Krakowu i Katowicama humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je potresom pogođenim hrvatskim područjima.

Ova turneja trebala se održati prošle godine povodom obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić ističe važnost ove turneje ne samo zbog predstavljanja hrvatske kulture u zemljama članicama Europske unije, već i zbog ponovnih održavanja koncerata izvan Hrvatske od izbijanja epidemije koronavirusa te posebno zbog kontinuiranog održavanja međunarodne kulturne suradnje s poljskim folklornim ansamblom Śląsk.

Jurin Bakotić pozdravlja nastojanja počasnog konzula RH u Poljskoj Pawela Wlodarczyka na promicanju hrvatske kulture u Poljskoj kao i želji za pomoć krajevima pogođenim potresom.

LADO je posljednji put posjetio Poljsku 2012. godine, a posljednji susret s ansamblom Śląsk zbio se u rujnu 2017. godine u Zagrebu na zajedničkom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Śląskove turneje „Hello, hello Folks!“.

Prvi ovogodišnji koncert u Poljskoj LADO će održati 27. lipnja u off programu festivala “Śląsk Days” Koszęcin.