Tradicionalni festival “LADO na Mažurancu“ ove godine donosi jednu sjajnu premijeru

Foto: Press

Ansambl LADO od svog osnutka 1949. godine djeluje na istoj adresi, na Trgu Republike Hrvatske 6a, u kulturnom i sveučilišnom središtu grada Zagreba.

LADO zgradu dijeli s Akademijom dramske umjetnosti, Baletom HNK i Zagrebačkim tjelovježbenim društvom Hrvatski sokol, a prozori dvorane u kojoj Ladovi plesači pjevači svakodnevno vježbaju, gledaju na njima najdraži park – Mažuranac.

Festival “LADO na Mažurancu” ove godine ima svoje četvrto izdanje, a riječ je o festivalskom projektu Ansambla LADO kojim se područje parka Mažuranac oživljava kulturnom ponudom jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

“LADO na Mažurancu” festival je koji građane i posjetitelje Zagreba uvodi u zanimljivu sezonu ljetnih događanja na otvorenom. Za vrijeme trajanja festivala, od 5. do 7. srpnja 2024., LADO će publici pokazati dio svog bogatog programa.

Tijekom sva tri dana, naglasak je na koncertima, a LADO publici donosi premijeru koncerta “Orkestar i Ladarice” i dva plesna koncerta. Festival je prepoznatljiv kao jedno od glavnih ljetnih događanja u glavnom gradu, na kojem se uz koncerte, radionice, prezentacije i druge raznolike sadržaje, publika upoznaje s djelovanjem ove jedinstvene ustanove u kulturi.

Festival Ansambla LADO i ove godine održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Uz Ansambl LADO, u projektu sudjeluju Etnografski muzej Zagreb i manifestacija “Caffe de Matoš”.

Mali LADO – dječji kutak u parku Mažuranac

Kako bi i ove godine oni najmlađi mogli uživati u tradicijskoj umjetnosti, a pritom se dobro zabaviti i naučiti nešto novo, “LADO na Mažurancu” u hladu svojeg drveća pripremio je dječji kreativni kutak. Za vrijeme trajanja festivala, od 5. do 7. srpnja 2024., u sklopu trajanja programa, cijelo vrijeme bit će aktivan i dječji kutak koji ove godine uključuje razne radionice, od bojenja i oslikavanja narodnih nošnji, dizajniranja tkanine do zabavnog educiranja o hrvatskoj tradicijskoj umjetnosti.

“Roditelji, dovedite svoju djecu i uvjerite se da je ‘LADO na Mažurancu’ najbolja ljetna zabava za vaše najmlađe”, pozivaju iz Ansambla LADO.