ALARMANTNO! U gradu Zagrebu čak 387 novozaraženih, virus ušao na dva odjela Klinike za tumore

Izdvojene "COVID-19 ambulante"
Foto: Zagreb.hr

Nakon jučerašnjeg rekorda, kada je u gradu Zagrebu zabilježen 231 novi slučaj zaraze koronavirusom, danas stiže novi crni rekord – čak 387 zaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata!

“Koronavirus je ušao na dva odjela Klinike za tumore KBC-a “Sestre milosrdnice” – pozitivne su medicinske sestre, liječnici i pacijenti na abdominalnoj kirurgiji i otorinolaringologiji, izvijestili su jutros iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“Pozitivno je pet operiranih pacijenata koji su za sada stabilno, pet neoperiranih pacijenata, pet medicinskih sestara, dvije instrumentarke, jedan fizioterapeut, osam kirurga, jedan otorinolaringolog…”, rekao je HRT-u ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Mario Zovak.

Odmah su krenuli, dodao je, sami provoditi sve potrebne mjere i još uvijek ne znaju koliko će zdravstvenih djelatnika morati u samoizolaciju. Ono što je svakako bilo u planu za KBC Sestre Milosrdnice jest da krenu u rad po timovima. Smanjit će hladni pogon, a već su formirane i Covid sale i odjeli. Pacijente, kako doznajemo, planiraju premjestiti na Covid odjel u Dubravi.

“Za sada imamo pet pozitivnih kirurga abdominalaca, dva pozitivna ORL kirurga, imamo pet pozitivnih medicinskih sestara na odjelu abdominalne kirurgije. Kako su to kolege koji idu u operacijske sale, imamo pozitivne dvije sestre instrumentarke, imamo pet pozitivnih oepriranih pacijenata na intenzivnoj njezi. To nam je sada trenutna situacija. I još pet pozitivnih pacijenata na odjelu, 10 pozitivnih pacijenata. Jučer smo premjestili dva pacijenta u KB Dubrava, s kolegama u Dubravi smo u kontaktu i vidjet ćemo kako ćemo nastaviti”, rekao je za HRT doc. dr. sc. Ivan milas, v. d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a “Sestre milosrdnice”.

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 387 slučajeva novooboljelih osoba. U NZJZ “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 1385 testiranja na SARS-CoV-2. Mjera samoizolacije izrečena je 1040 osoba, 121 novooboljela osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 167 osoba su kontakti osoba pozitivnih na koronavirus, kod četiri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su osobe stigle iz BiH, Češke i Austrije.

Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, kod dvije je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod četiri je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije.

Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora na obali, a kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti.

Obrada za 74 osobe je još u tijeku. Od navedenih osoba, šest je zdravstvenih djelatnika.

“U posljednja 24 sata zaprimili smo obavijest iz domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba o jednom pozitivnom korisniku, jednom nezdravstvenom djelatniku i jednoj zdravstvenoj djelatnici iz ustanove za njegu u kući. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika i dva učitelja osnovnih škola te 16 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 246 učenika i četiri učitelja osnovnih te 357 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 29 osoba. Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji”, priopćeno je iz NZJZ “dr. Andrija Štampar”.