Akademik Stjepan Damjanović novi predsjednik Matice hrvatske

Akademik Stjepan Damjanović vodit će u naredne četiri godine najstariju hrvatsku kulturnu ustanovu – Maticu hrvatsku. On je bio i jedini kandidat za predsjednika Matice, a izabran je na Glavnoj skupštini Matice hrvatske, održane danas u Staroj gradskoj vijećnici na zagrebačkome Gornjem gradu.

stjepan_damjanovic

U kratkome predstavljanju svoga programa članovima Skupštine, akademik Damjanović je rekao kako nema revolucionarnih planova, ali da su sve novine dobrodošle ako su u skladu s Matičinim načelima.

Damjanović smatra da je jedna od bitnih zadaća Matice da ojača suradnju s ograncima, kao i suradnju unutar odjela u Matičinoj središnjici. Za to će se pak, najavio je, “zauzimati pametnim, sitnim koracima kojima se puno toga može napraviti”.

Za potpredsjednike Matice hrvatske izabrani su Stjepan Sučić, Stipe Botica i Damir Barbarić.

Stjepan Damjanović rođen je 2. studenoga 1946. u Strizivojni kod Đakova. Diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti te ruski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu gdje je proveo i čitav dosadašnji radni vijek.

Godine 1998. postao je članom suradnikom, a 2004. redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od 1996. do 2000. član je Upravnoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, a od 1999-2002. glavni tajnik Matice hrvatske. Utemeljio je i uređivao Matičinu biblioteku “Inozemni kroatisti”.