NSK otvara izložbu o hrvatskom vizionaru koji je obogatio europsku kulturnu i znanstvenu baštinu

Marko Antun de Dominis
Foto: Wikipedija

Kao vrsnoga matematičara i fizičara spominjao ga je Goethe, a o njemu su pisali i mletački poslanici u svojim izvješćima s engleskoga dvora.

Kao istaknuto ime najviših intelektualnih krugova Europe na početku 17. stoljeća svojim je djelovanjem povezao filozofiju, teologiju, diplomaciju i prirodne znanosti te približio svoju rodnu Dalmaciju, Habsburšku Monarhiju, Englesko kraljevstvo i Papinsku Državu.

Svojim opusom obogatio je i hrvatsku i europsku kulturnu i znanstvenu baštinu, nekim svojim tumačenjima pretekavši i Galilea. Bio je neumorni reformator, uporni tragatelj za istinom i vješt retoričar, a u svim njegovim nastojanjima provlačila se poruka mira.

Sva lica, ideje, postignuća i uzbudljiva poglavlja izazovnoga života hrvatskoga vizionara s Raba Marka Antuna de Dominisa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Papinskim zavodom sv. Jeronima u Rimu predstavlja na izložbi od 15. do 29. listopada ove godine.

Izložba autorice više znanstvene suradnice na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijane Borić podijeljena je u tri dijela. Prvi dio donosi kronološki prikaz Dominisova života i rada, drugi dio izloženim pretiscima prikazuje njegova objavljena djela, dok treći dio predstavlja znanstvenu, stručnu i popularnu literaturu o Dominisu.

U multimedijalnome dijelu izložbe predstavljaju se Dominisova djela u digitalnome obliku i različitim edukativnim igrama namijenjenima najmlađim posjetiteljima. Kako su Dominis i njegov rad bili izvor nadahnuća u brojnim područjima umjetničkoga djelovanja, kao rezultat toga djelovanja umjetnička djela također su pronašla mjesto na ovoj izložbi.

Njezino otvorenje održat će se 15. listopada u 12 sati u predvorju NSK, a nakon otvorenja, od 13 sati posjetitelji će moći pogledati projekciju trodijelne dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije Marko Antun de Dominis.

Izložba Marko Antun de Dominis – pogled u novo doba dio je ovogodišnje manifestacije Dani europske baštine, a priređena je u povodu 400. obljetnice smrti Marka Antuna de Dominisa i 130. obljetnice utemeljenja Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u kojoj se upravo čuvaju najpoznatija i druga Dominisova djela.

Izložba Marko Antun de Dominis – pogled u novo doba početak je i bogate izložbene jeseni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. U studenome će se ondje moći pogledati zanimljiva izložba Dragi Lastane! u povodu 70. obljetnice izlaženja najdugovječnijega časopisa za djelu i mlade Modre Laste, a početkom prosinca i izložba pod nazivom Zlatno doba nalivpera.