Počinje Europski tjedan mobilnosti, središnja lokacija je najveća zagrebačka pješačka zona

Biciklijada
Ilustracija | Foto: Pixabay

Grad Zagreb i ove godine provodi programske aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji se diljem Europske unije održava svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije.

Tema ovogodišnjih aktivnosti je „zajednički javni prostor“, a cilj je povećati svijest javnosti o potrebi djelovanja protiv zagađenja uzrokovanog rastućim motoriziranim prometom u gradskim područjima, što će doprinijeti poboljšanju kvalitete života građana.

Središnja lokacija ove godine je Jarun (livada između Hrgovića i Ulice Hrvatskog sokola), kao najveća nova pješačka zona u gradu, posvećena šetnji i rekreaciji.

U obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti i ove godine sudjeluje veliki broj udruga, klubova, kulturnih centara i obrazovnih ustanova koji će svojim aktivnostima građane potaknuti na mobilnost! Pridružuju se i Hrvatske željeznice besplatnim prijevozom bicikala, te sustav javnih bicikala Nextbike, besplatnim vožnjama do 200 minuta.

Grad Zagreb je u suradnji s mnogobrojnim parterima, ove godine organizirao i mnoštvo radionica, predstava, utrka, igraonica, treninga, festivala, nastupa i drugih zanimljivih aktivnosti.

U nedjelju 22. rujna obilježavamo Europski dan bez automobila i završavamo Europski tjedan mobilnosti tradicionalnom ŽBICOM, biciklističkom vožnjom zagrebačkim ulicama, koja počinje na Zrinjevcu i prvi put se vozi do Jaruna! Pridružite nam se na startu na Zrinjevcu u 17:30 sati. Na cilju na Jarunu se vidimo u 18:30 sati uz prigodni program.

Detaljni program Europskog tjedna mobilnosti pronađite na: https://tjedanmobilnosti.zagreb.hr/