“Radi li ovdje itko? Vidim da svi sjede i ispijaju kavu”

“Radi li ovdje itko? Vidim da svi sjede i ispijaju kavu”, šaljivo je komentirao gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit na Cvjetnom trgu obilazeći Zagreb u društvu svog domaćina Milana Bandića.

bandic-Wowereit

Kako javlja Večernji list, Wowereit je prvi put posjetio je hrvatsku metropolu i primjetio da se dosta ulaže u obnovu i održavanje stare jezgre grada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas s gradonačelnikom Berlina Klausom Wowereitom, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Zagrebu, te dogovorio s njim razmjenu iskustava u funkcioniranju velikih gradova na području energetike, ekologije i kulture.

Nakon sastanka Bandić je izjavio da je Zagreb posjetio gradonačelnik glavne ekonomske i političke zemlje u Europi s kojim je u studenom prošle godine potpisao u Berlinu Pismo namjere o suradnji. Istaknuo je kako su u razgovoru dotaknuli sve teme o funkciniranju velikih gradova od ekologije do kulture.

Bandić je najavio da će izaslanstvo Zagreba u iduća dva tjedna posjetitiBerlin gdje će se upoznati s berlinskim iskustvima u provedbi projekta poput gradnje energana. Dodao je da će ta iskustva Berlin nesebično podijeliti sa Zagrebom. Istaknuo je da će uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju Berlin posjetiti Zagrebačka filharmonija, a da će kod Brandenburških vrata prigodu za predstavljanje imati Turistička zajednica Grada Zagreba i Hrvatska gospodarska komora.

Gradonačelnik Berlina naglasio je potrebu suradnje europskih metropola izrazivši zadovoljstvo što će Hrvatska uskoro pristupiti u EU. Podsjetio je da je nedavno u Bruxellesu na skupu svih gradonačelnika velikih europskih gradova odlučeno da buduća europska politika poticaja bude usmjerena prema velikim gradovima kao centrima života u EU. Velike metropole su inovacijski centri, nastavio je dodavši da se ti gradovi susreću i s velikim problemima poput ekologije, stanovanja i prometa.

Istaknuo je da europski gradovi moraju surađivati u rješavanju tih problema te da ni jedan nema autorsko pravo na neka svoja rješenja te da nisu konkurenti već partneri koji razmjenjuju svoja iskustva.