50 GODINA PRIJATELJSTVA: Izaslanstvo grada Mainza u posjetu Zagrebu

Zagreb - Mainz / Milan Bandić i Michael Ebling
Foto: Zagreb.hr

U povodu 50. obljetnice prijateljstva gradova Zagreba i Mainza, od 22. do 25. listopada izaslanstvo Grada Mainza, predvođeno gradonačelnikom Michaelom Eblingom, boravi u Zagrebu. Gradonačelnik Milan Bandić dočekao je goste jutros na gornjoj stanici Uspinjače na Gornjem gradu, nakon čega su dva izaslanstva održala službeni sastanak u palači Dverce.

U znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć koju je Mainz iskazao u vrijeme Domovinskog rata, a u povodu obljetnice prijateljstva, gradonačelnik Zagreba uručio je Povelju Grada Zagreba gradonačelniku Mainza.

“Ovu Povelju uručujem prijatelju Eblingu za 50 godina našeg prijateljstva, ali i svima onima koji su doprinijeli suradnji Mainza i Zagreba, od legendarnog gradonačelnika Mainza i prijatelja Zagreba i Hrvatske Jockela Fuchsa, gradonačelnika Hermanna Weila i svih ostalih prijatelja”, rekao je Bandić.

“Nikad nećemo zaboraviti na pomoć koju je grad Mainz pružio Zagrebu u Domovinskom ratu. Podrška koju su nam u presudnim trenucima iskazali je bila nezamjenjiva i neprocjenjiva. Prenesite najiskrenije pozdrave svima, sa željom da naše prijateljstvo traje još dugo i da ga svakodnevno oplemenjujemo”, rekao je gradonačelnik Bandić.

“Kada je prije 50 godina naše partnerstvo uspostavljeno to je bio pionirski podvig jer tada još nitko nije mogao zamisliti kako će ono funkcionirati u ovim globalnim uvjetima. Kroz godine smo shvatili da su očevi našeg partnerstva mudro postupili jer prijateljstvo Zagreba i Mainza može biti primjer kako danas gradovi mogu surađivati u Europi”, rekao je gradonačelnik Ebling.

“Naše prijateljstvo je jako, a prijateljstva funkcioniraju ne samo kada je vrijeme lijepo, kada sve dobro funkcionira, jer to može svatko. Naše prijateljstvo trajalo je i tijekom nedavne hrvatske povijesti kada vremena nisu bila jednostavna. Počašćeni smo i zahvalni što primamo od naših prijatelja ovu Povelju koja je ujedno i zahvala svim onim prijateljima kojih se sjećamo i koji su radili na toj suradnji”, istaknuo je gradonačelnik Ebling te dodao da postoji još niz ideja kako da se to prijateljstvo i suradnja prodube.