5 DANA SARAJEVA U ZAGREBU: U Muzeju Mimara svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala

5 DANA SARAJEVA U ZAGREBU: U Muzeju Mimara svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala
Foto: John Pavlish

Sinoć je u Muzeju Mimara svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala pod simboličnim nazivom 5 dana Sarajeva u Zagrebu.

I ove godine organizatori Dana, udruga “Ja bih…” i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, potrudili su se da u narednih pet dana Zagrebu ponude i predstave ponajbolje kulturne sadržaje iz BiH koji su nastali u protekloj godini dana.

Na početku večeri, sve prisutne, pozdravili su Ismet Efendić i Ivica Propadalo, umjetnici koji su inicijatori i začetnici ove manifestacije, a u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak, prisutne je pozdravio prof. dr. Dražen Vikić-Topić.

5 DANA SARAJEVA U ZAGREBU: U Muzeju Mimara svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala
Foto: Mario Milošević

Tom prigodom organizatori su zahvalili svim sponzorima koji su pomogli ovu manifestaciju, a posebno Ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo, bez čije pomoći bi bilo teško realizirati ove manifestacije koja već sedmu godinu kulturom povezuje dva grada. Uz organizatore, prisutnima su se obratili i Renata Paškalj, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, a u ime pokrovitelja Grada Zagreba prisutne je pozdravio gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba koji je ujedno i otvorio manifestaciju “5 dana Sarajeva u Zagrebu”.

Prvi od umjetnika koji je predstavio svoj rad, bio je umjetnički fotograf Milomir Kovačević Strašni, sarajlija s pariškom adresom, koji je veliki dio svog fotografskog opusa napravio na prostoru bivše Jugoslavije, a svoje fotografije izlagao je u najprestižnijim galerijama u svijetu. U razgovoru s voditeljicama programa Vlatkom Kolarević i Paolom Orlić, Milomir Kovačević Strašni ispričao je kako je došlo do realizacije ove izložbe pod nazivom:”Oda radosti – Gradski orkestar Stolac” koja će se narednih pet dana moći pogledati u prostorima Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1.

5 DANA SARAJEVA U ZAGREBU: U Muzeju Mimara svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala
Mirza Redžepagić i Kenan Mačković / Foto: John Pavlish

Ako je suditi po onoj narodnoj, “po jutru se dan poznaje”, ovogodišnji dani Sarajeva u Zagrebu imat će što pokazati publici. U prilog ovoj pretpostavci svakako su glazbenici Mirza Redžepagić i Kenan Mačković iz Sarajeva, koji već četiri godine djeluju pod intrigantnim imenom “Bosanski lonac”. A da je ono što su zagrebačkoj publici ponudili bio zaista glazbeni “bosanski lonac”, pokazali su kroz virtuozno izvođenje izvrsnih obrada bosanskih sevdalinki i makedonskih narodnih pjesama.

Iako se u posljednje vrijeme više izvođača okušalo u glazbenim obradama bosanskih sevdalinki, ovo što je ponudio “Bosanski lonac” sigurno je nešto novo na glazbenoj sceni.

Sevdalinke u aranžmanima prožetim jazzom i flamencom, uz izvrsno instrumentalno i vokalno izvođenje, oduševili su zagrebačku publiku koji su ih došli sinoć poslušati u Mimaru. Svi oni koji to nisu, mogu se smatrati zakinutim za jedan izvrstan glazbeni doživljaj.

Večer je nastavljena druženjem sudionika i publike baš kao što je i naziv prve večeri, pravim “Sarajevskim piknikom prijateljstva”. (Mario Milošević)