2020. godina u Beču u znaku Beethovena, obilježava se 250. obljetnica rođenja glazbenog genija

2020. godina u Beču u znaku Beethovena, obilježava se 250. obljetnica rođenja glazbenog genija
Foto: PID/VOTAVA

Glazbeni genij Ludwig van Beethoven, čija se 250. obljetnica rođenja obilježava 2020. godine, neraskidivo je povezan s glavnim gradom Austrije.

Iako je rođen u njemačkom gradu Bonnu, Beethoven je većinu života proveo u austrijskoj metropoli u koju se doselio u dobi od 22 godine, a ondje je naposljetku i ostao sve do svoje smrti 1827. Većina njegovih skladbi nastala je i praizvedena upravo u Beču, stoga ne čudi činjenica da grad obiluje spomenicima i znamenitostima koji veličaju slavnoga kompozitora.

Tako je, na primjer, 2017. godine otvoren poseban muzej Ludwiga van Beethovena koji daje sveobuhvatan uvid u život i djelo jedne od najistaknutijih ličnosti bečke klasike.

Uz prigodne zvuke “Ode radosti” u ponedjeljak, 16. prosinca 2019., održano je službeno otvorenje Beethovenove godine u zgradi bečke gradske vijećnice. Već 19. prosinca 2019. u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici slijedi otvorenje izložbe s njegovim originalnim pismima i manuskriptima, među kojima se mogu pronaći dijelovi iz Devete, po mnogima najljepše simfonije na svijetu. U čast ovog velikana austrijska će metropola tijekom cijele godine održavati brojne aktivnosti pod geslom “Beethoven pripada svima”.

U brojnim bečkim muzejima poput Mozartove kuće, Muzeja povijesti umjetnosti, Leopoldova muzeja i Kuće glazbe posjetitelji će moći razgledati posebne izložbe posvećene velikome skladatelju, dok će se diljem grada održavati brojni prigodni koncerti i operne izvedbe. Službeni završetak Beethovenove godine obilježit će se 16. prosinca 2020.

No austrijski glavni grad danas ne prednjači samo na području klasične glazbe, već inspirira i glazbene talente današnjice. Tako u Beču, primjerice, glazbu snima holivudski skladatelj filmske glazbe Hans Zimmer, a bečkim glazbenim softverom “Vienna Symphonic Library” koristi se legenda jazza Herbie Hancock. Beč stoga s pravom možemo nazvati prijestolnicom glazbe.

Više informacija o manifestacijama povodom Beethovenove godine možete pronaći ovdje: https://www.wien.info/en/music-stage-shows/beethoven-2020.