Predstavljen biografski leksikon hrvatskih Čeha ‘Češki tragovi u Hrvatskoj’

ceski-tragovi-u-hrvatskojU Češkom domu u Zagrebu u srijedu je javnosti predstavljen biografski leksikon poznatih osoba porijeklom iz čeških zemalja i pripadnika češke manjine České stopy v Chorvatsku (Češki tragovi u hrvatskoj), autora Josipa i Alena Matušeka koji je u dva sveska na češkom jeziku objavila Novinsko-izdavačka ustanova Jednota iz Daruvara.

Riječ je o kapitalnom djelo izdavaštva češke nacionalne manjine u Hrvatskoj koje sadrži oko 1450 natuknica, uglavnom o znamenitim osobama iz Češke koje su djelovale u Hrvatskoj i istaknutim pripadnicima češke manjine, kao i o hrvatskim velikanima češkog porijekla. Podatke o njima desetljećima je skupljao povjesničar Josip Matušek (1920. – 2003.), a nakon njegove smrti rad na leksikonu nastavio je njegov sin Alen Matušek. On je pojasnio da su u leksikon uvrštene osobe iz Češke koje su u Hrvatskoj živjele i djelovale barem pet godina, bez obzira na nacionalnost, potomci osoba iz Češke s očeve i majčine strane do druge ili treće generacije te istaknute osobe češke manjine bez obzira na generaciju, uključujući i one rođene u  miješanim brakovima. Za svaku natuknicu naveden je izvor podataka.

“Ovaj leksikon je spomenik odličnoj integriranosti češke manjine u hrvatsko društvo koji potvrđuje da hrvatskom narodu nitko ne može lijepiti naljepnicu ksenofobnog naroda”, rekao je Matušek.

Leksikon je predstavio predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac koji je ustvrdio da se radi o djelu kakvo nemaju druge nacionalne manjine u Hrvatskoj.

“Rijetko koja od 22 nacionalne manjine može se pohvaliti tolikim brojem istaknutih sunarodnjaka koji su gradili i unapređivali Hrvatsku i to u širokom vremenskom razdoblju kao što su to Česi čija nazočnost u Hrvatskoj datira još od kraja 11. stoljeća i prvog zagrebačkog biskupa, Čeha Duha. Ukorijenjeni u Hrvatsku i poštujući svačije nacionalne osjećaje i opredjeljenje, hrvatski Česi imaju potpuno pravo među svoje velikane uvrstiti i znamenite osobe iz hrvatske povijesti“, kazao je Lipovac, spomenuvši hrvatske velikane češkog porijekla poput Ivana Zajca, Augusta Šenoe, Lavoslava Ružičke, Otona Kučere, Vjenceslava Novaka, Milutina Cihlara Nehajeva, Jagode Truhelke, Franje Krežme, Josipa Klime, Stjepana Mihaljinca, Zvonimira Červenka te znamenite osobe doseljene iz Češke poput Marije Ružičke Strozzi, Frana Lhotke, Václava Humla, Milana Sachsa, Bartola Felbingera, Ruperta Melkusa, Vjekoslava Bastla, Lava Kalde, Josipa Schlossera, Vinka Dvořáka, Gustava Janečeka, Alberta Bazale i Jaroslava Šidaka.

“Uvrštavanje ovih hrvatskih velikana u češki kontekst doprinosi osvještavanju činjenice o njihovim češkim korijenima koja vjerojatno nije uvijek dovoljno poznata niti hrvatskim Česima, niti široj hrvatskoj javnosti. Nema nijedne zemlje, ne računajući one u susjedstvu Hrvatske, koja je Hrvatskoj podarila toliko značajnih osoba kao što je Češka, a s osobama češkog porijekla taj je broj još i veći, čime se Česi u Hrvatskoj s razlogom mogu i trebaju ponositi”, kazao je Lipovac.

Na promociji je bio i zamjenik češkog veleposlanika Miroslav Kolatek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik, predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić te ravnateljica Novinsko-izdavačka ustanova Jednota Lidija Dujmenović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here