Župan Kožić obišao radova na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole u Vrbovcu

Župan Kožić obišao radova na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole u Vrbovcu
Foto: Zagrebačka županija

Župan Stjepan Kožić obišao je danas radove na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole u Vrbovcu. Radi se o investiciji vrijednoj 13,7 milijuna kuna, od čega se 7,45 milijuna kuna financira sredstvima Zagrebačke županije, dok je 6,27 milijuna kuna povučeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Završetak radova očekuje se u srpnju 2020. godine, a njihovom izvedbom povećat će se energetska učinkovitost i smanjiti potrošnja energenata.

“Kroz godinu dana možemo očekivati da će ova zgrada koja je iza nas, a trenutno se svrstava u energetski razred D, prijeći u energetski razred B. Ili jednostavnije rečeno – od iduće školske godine, troškovi grijanja biti će 74 posto niži, a godišnja emisija CO2 smanjit će se za 80 posto”, pojasnio je Kožić prilikom obilaska.

Zgrada škole i sportska dvorana dobit će toplinsku fasadu, izolirat će se vanjski zidovi, ravni i kosi krov, strop prema negrijanom tavanu, nadstrešnice, balkoni, a dotrajali drveni prozori i balkonska vrata zamijenit će se PVC stolarijom. Također, postojeći plinski kotao za grijanje zamijenit će se kondenzacijskom kaskadom i dizalicom topline zrak-voda, a postojeće pumpe frekventnim pumpama itd.

“Županija ulaže znatna sredstva u energetsku obnovu škola. S obzirom da se ovakve obnove, za razliku od gradnje škola, sufinanciraju iz europskih fondova, odlučili smo maksimalno iskoristiti europska sredstva. Odobrena su nam za četiri škole, čija ukupna vrijednost obnove iznosi 62 milijuna kuna. Iz fondova smo povukli 27 milijuna, dok će se za preostalih 35 milijuna kuna pobrinuti Županija”, rekao je župan dodavši da će Županija nastaviti s projektima energetske obnove. “Počeli smo pripremati dokumentaciju za obnovu još pet škola”, pojasnio je Kožić.

Projekt energetske obnove SŠ Vrbovec provodi se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” i jedan je od četiri projekta energetske obnove školskih objekata za koja su dosad Zagrebačkoj županiji odobrena bespovratna europska sredstva. Uz ovu školu, sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj energetski će se obnoviti i zgrada velikogoričkih srednjih škola (Srednje strukovne škole, Gimnazije i Ekonomske škole), zgrada Područne škole Rakov Potok i zgrada Osnovne škole Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.

Obilasku radova nazočio je i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj koji je zahvalio Županiji kako na sredstvima koja ulaže u trenutnu obnovu škole, tako i na već energetski obavljenoj zgradi ispostave Doma zdravlja. Radovi na ovoj investiciji vrijednoj 3,1 milijuna kuna završeni su u ožujku ove godine. Iz EFRR-a je osigurano 1,103 milijuna, iz proračuna Županije 1,47 milijuna kuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 527.543 kune.