Zraženo dvoje liječnika u KB Dubrava, bolnica se zatvara, 30 djelatnika u samoizolaciji!

Foto: ZG express

Koronavirusom su zaražena dva zdravstvena djelatnika. Riječ je o liječnicima jedne od najvećih bolnica u zemlji – KB Dubrava, javlja HRT.

Informaciju je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš, rekavši da to nije bilo neočekivano. Zaraženi su izvan bolnice, rekao je, putem kontakta sa zaraženima iz inozemstva. Evakuacija bolesnika je u tijeku, kao i epidemiološki izvidi.

HRT je, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio da se bolnica zatvara te da je više od 30 djelatnika u samoizolaciji. Bolnica će postati tzv. koronabolnica, gdje će biti smješteni zaraženi.

Nedugo nakon toga informaciju o zatvaranju bolnice potvrdio je ministar Beroš.

“Potvrdit ću vam da su dva pozitivna bolesnika u KB Dubrava. Situacija će i dalje biti pod kontrolom. Mi imamo planove gdje smo predvidjeli da KB Dubrava bude glavni centar. Dobro da je u KB Dubrava ovo što se dogodilo pa je ubrzala naše planove, iako imamo i drugi centar”, rekao je ministar, piše Index.

Rekao je kako su zaraženi u toj bolnici kontakti drugih zaraženih. Na pitanje slijedi li evakuacija KB Dubrave. minisra je odgovorio: “Planovi postoje već preko dva mjeseca, svi ravnatelji su obaviješteni o potrebi prijema tih bolesnika. Prelazimo samo na modus rada hitne medicinske djelatnosti. Bolnice mogu prihvatiti bolesnike KB Dubrave. Spremni smo za viši nivo. Imamo i više faze, četvrtu i petu.”.

“Prilagodit ćemo sustav. Neprijatelj je mali i nevidljiv, ali vjerujem da ćemo naći odgovor na njega”, dodao je ministar.

Ministar je dodao i kako će se nivo obrane podignuti na veći level te kako smo sada na pragu toga. “Raspravlja se o karanteni, idemo prema tome. Biramo mjere aktivacije. Odgovor imamo na sve, sve u svoje vrijeme”, rekao je na pitanje jesmo li na putu sveopće karantene.