ZOOLOŠKI VRT proslavio 94. rođendan, za stoti će zablistati novim sjajem

ZOOLOŠKI VRT proslavio 94. rođendan, a za stoti će zablistati novim sjajem
Foto: Zagreb.hr

Zoološki vrt grada proslavio je 94. rođendan! Među čestitarima su bili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rokeri iz Grette te hrvatski sudionici projekta LIFE Lynx. Bila je to prigoda i za najavu svega na čemu se radi kako bi Vrt stoti rođendan dočekao u najboljem izdanju.

“U suradnji s Parkom Maksimir nastavljamo modernizaciju. U sklopu projekta Prozori u prirodu obnavljaju se maksimirska jezera. Uskoro kreću radovi na novoj nastambi za vukove, a nakon toga na red dolaze one za risa, medvjeda i dabra. Paralelno projektiramo nastambu za žirafe. Početak njezine gradnje ovisi o završetku nastambe za vukove te prilaznih cesta”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

ZOOLOŠKI VRT proslavio 94. rođendan, a za stoti će zablistati novim sjajem
Foto: Zoološki vrt

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako Vrt spada među zaštitne znakove Zagreba.

“Godina mu je devedeset i četiri, ali jači je nego ikada! Ovdje se djeca susreću sa životinjama, uče o njima i njihovoj zaštiti. Nije isto učiti o životinjama putem televizije i uživo. U ovome drugome je Zoološki vrt nezamjenjiv. Zbog toga je u proteklih pet, šest godina u Zoološki vrt uloženo oko 60 milijuna kuna, dijelom vlastitih, a dijelom sredstava EU fondova. Nakon izgradnje nastambe za vukove konačno slijedi povratak žirafe u Zoološki vrt”, kazao je gradonačelnik Bandić.

Poseban naglasak u edukaciji Vrt stavlja na životinje ugrožene u Hrvatskoj. Zbog toga su se posjetitelji u povodu Međunarodnog dana risa upoznavali s projektom LIFE Lynx.

“Naša je populacija risa nastala od šest jedinki koje su u Sloveniju i Hrvatsku naseljene 1973. godine. To znači da nam se već 46 godina razmnožavaju potomci istih šest životinja. Zbog toga je došlo do parenja u srodstvu koje ugrožava nastavak naše populacije. Jedino rješenje da nam risovi opstanu, je uvoz životinja iz velike i zdrave populacije, konkretno one iz Rumunjske i Slovačke. Nedavno smo dovezli dvije životinje – risa Dorua koji je pušten u Hrvatskoj i risa Gorua koji je pušten u Sloveniji. Nadamo se da će oni sljedeće sezone imati mlade s našim ženkama”, kazala je Magda Sindičić, docentica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koordinatorica projekta LIFE Lynx u Hrvatskoj. U sklopu tog projekta u sljedećih će se pet godina doseliti još dvanaest risova iz Rumunjske i Slovačke.

U hrvatskim šumama trenutačno ih živi između 40 i 60. Uz djelatnike Veterinarskog fakulteta i Zoološkog vrta u podučavanje djece o risovima uključili su se i članovi udruge Biom i WWF-a.

Da rođendan Vrta ne prođe bez pjesme, pobrinuo se zagrebački rock kvartet Gretta. Popularni bend koji slavi 15 godina djelovanja i izlazak kompilacije najvećih hitova, u Zoološkom je vrtu snimio i spot za singl Superstar.

“Spot će sigurno biti odličan! Oduševili su nas kooperativnost djelatnika Vrta, velika posjećenost našeg koncerta i lijepo vrijeme”, kazao je Tomislav Čubek Čubi, pjevač grupe Gretta.

Damir Skok istaknuo je kako Zoološki vrt grada Zagreba sustavno surađuje sa znanstvenicima, ali je otvoren i za suradnje s glazbenicima i sportašima. Naime, želja je Vrta poruku o važnosti zaštite životinjskog svijeta prenijeti do što šireg kruga ljudi.
Suvremena zadaća Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba je briga o životinjama, ali i odnosu ljudi prema životinjama. Naslanjajući se na to, za drugu je polovinu mjeseca u Dumovcu najavljeno otvorenje Spomengaja, groblja za kućne ljubimce.