Znate li koji je najbrži automobil na svijetu? Dostiže 431 km/h!

Većina ljudi zna da se automobili, osim zbog koristi, proizvode i iz strasti, želje da nečije ime bude zauvijek zapamćeno i sličnih razloga.

Bugatti-Veyron-SuperSport-630

Takvi auti su posebni, ima ih samo nekoliko modela na cijelom svijetu te se ističu svojom snagom, dizajnom i brzinom od drugih automobila. No, koji od njih je najbrži auto na svijetu? Ne postoji samo jedan najbrži auto na svijetu, postoje razne kategorije u kojima se to mjeri.

Najbrži auto na svijetu u prvoj kategoriji je Bugatti Veryon Super Sport sa najvećom brzinom koja iznosi vrtoglavih 431 km/h. Mnogi su mu do sad pokušali preoteti tu titulu, no niti jedan nije uspio. Sljedeći izazivač je Dagger GT koji je u teorij premašio najvišu brzinu Bugatti Veryona za 50 km/h. Njegova teoretska brzina iznosi 483 km/h, no još je potrebno testiranje da se dokaže ta brzina.

No, kako nije sve u brzini, ima kategorija koja mjeri brzine automobilima u drugoj točki, a to je ubrzanje. Ubrzanje nekog automobila se mjeri na više načina. Prvi način je od stanja mirovanja do određene brzine koju postavite i ono vrijeme koliko treba autu da dođe do te brzine je njegovo vrijeme ubrzanja. Drugi način mjerenja ubrzanja jest suprotno do prvog načina. Ovdje se gleda brzina zaustavljanja, tj koliko treba atom superautu da dođe od neke brzine do stanja mirovanja.

U ovoj kategoriji na tronu stoji Koenigsegg Agera R. Ovaj automobil je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao auto s najboljim ubrzanjem na realciji od 0 km/h do 300 km/h i natrag na 0 km/h. Rekordno ubrzanje, tj vrijeme potrebno da dostigne ove brzine iznosi 21,19 sekundi.

Kategorija usko vezana za naše područje je kategorija budućnosti, kategorija koja će uskoro postati jedna od najvažnijih kategorija. Najmlađa kategorija ima veze s našom zemljom, jer je upravo jedan od najbržih automobila hrvatski proizvod, te vjerojatno nagađate o kojem je autu riječ.

Naravno, govorimo o Concept One, Rimacov električni automobil. Brzina jednog od najbržih elektirčnih automobila iznosi 305 km/h. Iako je ovo područje relativno novo, od njega očekujemo još veće brzine i rekorde.

Izvor: fastest car in the world