Znate li da se Zvijezda majoneza proizvodi već 60 godina, čitavo vrijeme po istom receptu?

Znate li da se Zvijezda majoneza proizvodi već 60 godina, čitavo vrijeme po istom receptu?
Foto: Bojan Zibar

Zvijezda majoneza, omiljeni dodatak jelima, ove godine slavi 60. rođendan. Veliku obljetnicu Zvijezda je obilježila u utorak na Festivalu majoneze u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

A tom su prigodom s guštom i bez grižnje savjesti uživali hedonisti poput Andree Andrassy, Nevene Rendeli Vejzović, Slavka Sobina i brojnih gastro blogera.

Znate li da se Zvijezda majoneza proizvodi već 60 godina, čitavo vrijeme po istom receptu?
Tihomir Adam, direktor Zvijezde, i Jasna Pulić, rukovoditeljica marketinga u Zvijezdi | Foto: Bojan Zibar

“Početak proizvodnje majoneze 1959. godine jedan je od ključnih trenutaka u povijesti Zvijezde. Dotad se majoneza smatrala luksuznim jelom koje se moglo pronaći samo u “finoj” kuhinji. Priprema je dugo trajala, a i namirnice nisu bile svima dostupne. Zvijezdinom proizvodnjom majoneza je postala lako dostupna gotovo svakom kućanstvu u Hrvatskoj i sa zadovoljstvom mogu reći da je i danas neizostavna u našoj kuhinji jer povezuje sve okuse i generacije”, izjavio je Tihomir Adam, direktor Zvijezde.

Zvijezda majoneza danas je treći najjači brend1 u Hrvatskoj i prvi izbor kad je majoneza u pitanju, za što je zaslužan njezin okus i originalna tradicionalna receptura koju su Zvijezdini tehnolozi osmislili prije 60 godina i do danas se nije mijenjala.

Majonezu voli većina Hrvata. Od 4,2 milijuna stanovnika, njih 71.5 % ili čak tri milijuna2 jede majonezu, a među njima najviše je onih koji biraju upravo Zvijezdinu. Godišnje u prosjeku svaki stanovnik Hrvatske uživa u 1,26 kilograma majoneze3.

Podjednako je vole i žene (51%) i muškarci (49%), a najviše se njome jelo popravlja u Zagrebu i okolici (27,8%), a zatim slijedi Dalmacija (19%) pa Sjeverna Hrvatska (17,7%)4.

Izrađena od svježih jaja i bez konzervansa, Zvijezdina je majoneza savršena u svako doba dana.
Dostupna je u tubi, staklenci i u flakonu, a godišnje se u prosjeku proizvede oko 20.000.000 komada svih vrsta Zvijezda majoneze.

Najpopularnija je među njima ona u vrećici. Kada bismo poredali sve proizvedene vrećice Zvijezda majoneze u jednoj godini, pokrili bismo udaljenost od Zagreba do Berlina, u kojem se isto rado u majonezi uživa.

“Uz Zvijezda delikates majonezu, tijekom godina razvili smo niz okusa poput čilija i slanine pa sve do jogurta pa izborom unutar asortimana svakom korisniku garantiramo jedinstveno gurmansko iskustvo i mogućnost kombiniranja s namirnicama koje najviše vole, koliko god one (ne)obične bile”, izjavila je Jasna Pulić, rukovoditeljica marketinga u Zvijezdi i najavila predstavljanje novih okusa i proizvoda na bazi Zvijezda majoneze i u narednoj godini.

Povodom proslave rođendana Zvijezda je nagradila i najkreativniji recept godišnjom zalihom Zvijezda majoneze.

Slatkasto kisela salata s piletinom i mrkvom

Za salatu:
350 g pečenog ili kuhanog pilećeg mesa
5 većih mrkvi
1/4 glavice svježeg kupusa
100 g ukiseljene cikle
Sezam
Sol

Za dressing:
1 Zvijezda delikates majoneza u vrećici
1 kiselo vrhnje 12% m.m.
2-3 žličice jabučnog octa
Crni papar

Dekoracija:
Sezam i kisele lučice

Priprema:

Naribati mrkvu i kupus, posoliti i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Za to vrijeme prepržiti sezam na tavi.
Mrkvu i kupus stisnuti rukama pa malo ocjediti tekućinu zatim dodati narezanu piletinu i narezanu ciklu (ciklu narezati na trakice).
Pomiješati vrhnje, majonezu, jabučni ocat i prstohvat crnog papra pa preliti preko salate i sve dobro promiješati.

Servirati na tanjuru posipano s prženim sezamom i ukiseljenim lučicama.

Komentari