ZNANSTVENIK I VIZIONAR: U petak je 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića

Faust Vrančić
Foto: reprodukcija

U petak 20. siječnja navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja.

“Faust Vrančić jedna je od najistaknutijih osoba cjelokupne hrvatske kulturne i znanstvene povijesti, pravi renesansni čovjek koji se ostvarivao u različitim područjima i čiji nam život i djelo i danas mogu biti nadahnuće. Poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, i Vrančić je bio veliki vizionar, čovjek ispred svoga vremena. Vrančić nam daje primjer kako se humanističke i tehničke znanosti mogu skladno povezivati i prožimati s ciljem izgradnje boljeg i naprednijeg svijeta. Bio je jedan od onih hrvatskih humanista koji su na različite načine pridonosili kulturnom i znanstvenom razvoju Europe, a istovremeno i afirmaciji hrvatskog jezika i kulture. Iako je veći dio života, kao i mnogi hrvatski znanstvenici, proveo izvan Hrvatske, kao pravi domoljub trajno je ostao povezano s njom. U današnje vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka Vrančić nam šalje poruku koliko je važno biti u toku sa suvremenim znanstvenim i tehničkim dostignućima, ne zaboravljajući istovremeno niti osnovne vrednote na kojima počiva ljudska civilizacija”, izjavio je povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića (1551.-1617.), hrvatskoga polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa organizirati će se nekoliko prigodnih događanja.

Na dan Faustove smrti 20. siječnja u s početkom u 11,00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (mala dvorana), održat će se edukativna multimedijalna radionica “Faust Vrančić – Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu” (voditelji dr. sc. Marijana Borić, Vanja Flegar prof. i Ivan Reljić mag.).
Najavljene aktivnosti nastavak su događanja kojima je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjelovala u obilježavanju 400. obljetnice Vrančićeva djela “Novi strojevi”.

Akademija je bila pokroviteljem međunarodnog znanstvenog skupa “Faust Vrančić i njegovo doba” u organizaciji Memorijalnog centra Faust Vrančić, a u Strossmayerovoj galeriji starih majstora upriličena je izložba o Faustu Vrančiću s nizom popratnih događanja u organizaciji projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu.

U sklopu ciklusa predavanja koja se održavaju u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, održati će se 2. veljače s početkom u 18 sati, predavanje dr. sc. Marijana Borić pod naslovom “Faust Vrančić – 400. godina poslije”.