Život s epilepsijom: Priključite se obilježavanju Ljubičastog dana, 26. ožujka

Ove godine u srijedu, 26. ožujka, obilježit će se jubilarni 5. Ljubičasti dan u Hrvatskoj. Kao službeni međunarodni partneri “Purple daya” Hrvatska udruga za epilepsiju i Referentni centar za epilepsiju MZRH KBC Zagreb organizirat će niz aktivnosti, a svi su pozvani da se pridruže. Ovogodišnje manifestacije su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

purple_25032014_screen

Iz godine u godinu aktivnosti se šire, a građani se mogu uključiti na nekoliko načina, kako poručuju organizatori:

1. Na dan 26.03. (srijeda) obucite ili istaknite nešto ljubičasto i time pokažite podršku osobama s epilepsijom! To može biti odjeća, detalj, značka ili bilo što slično!

2. Sudjelujte u foto natječaju i osvojite nagradu!

3. Aktivirajte se na Facebooku! Dodajte ljubičastu značku na svoju profilnu sliku (kliknite ovdje), lajkajte Facebook stranicu i podijelite post o Ljubičastom danu s prijateljima!

4. Educirajte se o epilepsiji i o tome kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj, jer širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!

Ljubičasti  dan je manifestacija pokrenuta 2008., na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Cassidy je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija. Ponukana takvim osjećajima i željom da ljudi oko nje više znaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se datum 26. ožujka obilježava kao “Ljubičasti dan” – Dan podrške osobama s epilepsijom.

Hrvatska se već 2010. uključila u obilježavanje ove manifestacije. U Hrvatskoj naime osobe s epilepsijom nailaze na mnoge probleme u društvenom i profesionalnom životu, a prema istraživanju iz 2013. više od 50 posto ih se zbog epilepsije osjeća stigmatizirano! Djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju MZRH KBC Zagreb 2010. su organizirana predavanja i događanja u nekoliko nastavnih ustanova.

Hrvatska udruga za epilepsiju je osmislila i štampala letak u svrhu edukacije populacije o epilepsiji i potrebe poznavanja osnovnih postupaka što učiniti kada osoba ima epileptički napadaj.

purple1_25032014_screen