ZET-ov novi obračun sa švercerima: kazne za vožnju bez karte rastu do 900 kuna!

ZET je krenuo u žestok obračun sa švercerima pa bi uskoro, uz nešto jeftinije karte, kazne za vožnju bez njih mogle porasti do čak 900 kuna. Naime, taj prijedlog već duže predlažu ZET-ovi sindikalisti, a prijedlog će biti upućen na Gradsku skupštinu. Trenutačno putnik bez karte plaća kaznu od 215 kuna, a po novom prijedlogu ona bi se povećala na 600 kuna ako se plati odmah ili 900 kuna ako se plati nakon osam dana ili opmene.

zet

Prema toj novoj Odluzi o prijevozu putnika u javnom prometu, ako je Skupština usvoji, putnika će se moći novčano kazniti i ako ometa vozače, uznemirava ostale putnike, oštećuje vozilo, baca otpatke, puši ili konzumira hranu i alkohol u vozilu, ometa naplatu i kontrolu vozne karte, ometa ulaženje i izlaženje iz vozila, onemogući otvaranje i zatvaranje vrata i pridržava se na vanjskom dijelu vozila.

S druge strane, cijene ZET-ovih karata uskoro će pojeftiniti pa će putnici pojedinačnu kartu unutar vozila moći kupiti za 12 umjesto 15 kuna, na kiosku će karta stajati 10 umjesto 12 kuna, a pojeftinit će i cijene mjesečnih i godišnjih karata. Novi detaljan cjenik bit će poznat za nekoliko dana.

Mjesečna karta trebala bi po novom cjeniku stajati 300 umjesto 360 kuna, čime se želi potaknuti da se što više Zagrepčana odluči na njihovu kupnju, a pojeftinit će i karte za školarce i studente.