Zdravstvo: Od siječnja rastu cijene participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja

zdravstvoU novoj godini pacijenti bez police dopunskog zdravstvenog osiguranja plaćat će veće participacije na sve dijagnostičke pretrage i zahvate, od vađenja krvi ili ultrazvuka, do PET/CT-a. HZZO je prošlog tjedna povećao cijenu zdravstvenih usluga u kirurgiji za osam posto, a u ostalim medicinskim djelatnostima za 15 posto, piše Novi list.

Zdravstvene ustanove ovim će povećanjem u idućoj godini ostvarivati veće prihode od naplate participacije koja i dalje iznosi 20 posto na sve zdravstvene usluge za pacijente koji nemaju policu dopunskog osiguranja. Ostali ovo povećanje cijena neće osjetiti, piše Novi list.

Cijene zdravstvenih usluga povećane su nepunih godinu dana otkako je HZZO u travnju odlučio sve bolničke usluge osim dijalize smanjenjem koeficijenta dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTS) pojeftiniti u rasponu od 20 do 30 posto. Taj je potez imao za cilj reducirati troškove dijagnostičkih postupaka koje su tada u velikoj mjeri obavljale i privatne ustanove. Cijene usluga sada se praktički vraćaju na staro.

Cijena PET/CT-a tako će porasti sa sadašnjih 6.385 na 7.312 kuna, a pacijenti bez dopunskog osiguranja umjesto dosadašnjih 1.270 kuna za taj će pregled morati platiti 1.462 kune participacije. Snimanje CT-om poskupljuje sa 382 kune na 436 kuna po regiji, a participacija raste za 10 kuna, sa sadašnjih 76 na 86 kuna. Za CT snimku kralježnice, koja je gotovo dvostruko skuplja od »običnog« CT-a, plaćat će se 152 kune ili 20 kuna više nego danas. Za UZV abdomena čija je cijena danas 83 kune, participacija će rasti sa 16 na 18 kuna.

Cijena MSCT koronarografije povećat će se sa 1.778 na 2.044 kune, a pacijente bez dopunskog osiguranja ta će pretraga stajati 408 kuna umjesto sadašnjih 355 kuna. Cijene operativnih postupaka rastu za osam posto, no i dalje je na snazi limit od 2.000 kuna, što je najveći iznos koji pacijent može platiti po operativnom ili drugom postupku.