Zbog vožnje bez dozvole trojici visoke novčane kazne, jedan je bio ‘ponavljač’ pa mu je oduzeto vozilo

Foto: MUP

Zagrebačka policija proteklih je dana zabilježila tri slučaja upravljanja motornim vozilom bez valjane vozačke dozvole, jednom od prekršitelja zakona, koji je za isti prekršaj već više puta kažnjavan, oduzeto je vozilo.

“U četvrtak, 11. veljače oko 14.20 sati na Zagrebačkoj cesti u Sesvetama policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije u nadzora prometa zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 31-godišnjak. Provedenim je nadzorom vozila i vozača utvrđeno da osumnjičeni upravlja osobnim automobilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom dok mu je i vozačka dozvola oduzeta na vrijeme dok se ne podvrgne zdravstvenom pregledu”, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Dodatnim je provjerama utvrđeno da je već najmanje dva puta pravomoćno kažnjen zbog istog prekršaja.

“S obzirom na raniju kažnjavanost, ostvareni su zakonski uvjeti za primjenu odredbe iz članka 229. stavka 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno za privremeno oduzimanje vozila te je 31-godišnjaku vozilo i oduzeto. Na Općinskom prekršajnom sudu u Sesvetama izrečena mu je novčana kazna od 12.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju 12 mjeseci”, stoji u priopćenju.

Drugi slučaj odigrao se u srijedu, 10. veljače, oko 21 sat. 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Blaža Trogiranina u smjeru zapada. Dolaskom do kućnog broja 22, prilikom redovne kontrole i nadzora prometa, policijski su ga službenici zaustavili te utvrdili da automobilom upravlja bez položenog vozačkog ispita.

Nakon uhićenja osumnjičeni je odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom od 10.000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca.

Istog dana oko 23.50 sati na Trešnjevci je 34-godišnjak upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Zagrebačkom avenijom u smjeru istoka.

Na raskrižju s Ulicom Dragutina Golika policijski službenici su provedenim nadzorom utvrdili da vozilom upravlja bez položenog vozačkog ispita, a utvrđeno je i da je tijekom vožnje koristio mobitel te mu je zbog počinjenih prekršaja na sudu izrečena novčana kazna u iznosu od 11.000 kuna.

Ujedno mu je sud izrekao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.